40 let od prvního filmu, 50 let od vydání knihy. Legendární John Rambo slaví narozeniny!

Sylvester Stallone jako John Rambo. S přijetím této role Sly vůbec neváhal, ačkoliv ji jiní odmítli.

Autor: ČTK

22. října 2022 15:54

Americký válečný veterán z Vietnamu John Rambo, který v běžném životě jen těžko hledá klid, se poprvé objevil v roce 1972 v románu kanadského spisovatele Davida Morrella. Slávu mu ale přineslo hlavně filmové zpracování, ve kterém titulní roli ztvárnil Sylvester Stallone a jež mělo premiéru 22. října 1982.

Na snímek Rambo: První krev navázaly čtyři další filmy. Poslední z nich, nazvaný Rambo: Poslední krev, přišel do kin v roce 2019.

Zatímco úvodní snímek série, který se vedle akčních scén zaměřil i na psychologii vietnamského veterána, uspěl vedle diváků i u kritiky, zbylá čtveřice filmů už představovala čistě akční žánr.

Ve "dvojce" z roku 1985 se Rambo vypravil do Vietnamu zachránit vězněné americké vojáky, v "trojce" (1988) spolu s mudžáhidy zatápěl Sovětům v Afghánistánu a ve čtyřce Rambo: Do pekla a zpět (2008) se postavil barmské armádě.

Po nejkrvavějším filmu z celé série přišlo před třemi roky rozloučení s Johnem Rambem, v němž Stallone hrdinu vyslal zúčtovat s mexickými drogovými mafiány.

Témata: Sylvester Stallone