Ceny Thálie 2022 si neodnesli jen Češi. Oceněna byla i polská rodačka a španělský rodák!

Předávání Cen Thálie

Autor: ČTK

9. října 2022 10:20

V kategorii balet dostali Cenu Thálie polská rodačka Natalia Adamská a španělský rodák Sergio Méndez Romero. Za celoživotní dílo v kategorii balet, tanec a pohybové divadlo získala Cenu Thálie choreografka a pedagožka Libuše Králová, někdejší plzeňská primabalerína.

Adamská byla oceněna za titulní roli v inscenaci Carmen ostravského Národního divadla moravskoslezského. Její technická suverenita a přirozený herecký projev utvářely podle poroty od prvního okamžiku naprosto sebevědomou, přesvědčivou a krásnou postavu moderní dívky plné vášně, lásky a svobody. Carmen v podání Adamské je bezpochyby výjimečným zjevením na taneční scéně v minulé sezoně, uvedla porota.

Romero byl oceněn za hlavní roli v inscenaci Sólo pro tři olomouckého Moravského divadla, kam přišel po sedmi letech v ostravském baletu. Tančí s neodmyslitelnou kytarou na hudbu Jacquese Brela, Vladimíra Vysockého a Karla Kryla. Pro songy tak rozdílných autorů nachází pravdivý taneční výraz; pohybem nevyjadřuje jen texty, ale především jejich smysl, hloubku a niterná sdělení, uvedla porota.

Témata: ceny thálie