Kanadský premiér Justin Trudeau kvůli smrti královny naštval veřejnost!

Justin Trudeau

Autor: ČTK

3. října 2022 21:31

Kanadský premiér Justin Trudeau čelí kritice, že se zachoval neuctivě, když před pohřbem britské královny Alžběty II. zpíval u klavíru v londýnském hotelu.

Na videu sdíleném na sociálních sítích je vidět, jak Trudeau v tričku zpívá píseň Bohemian Rhapsody od britské rockové skupiny Queen. Na klavír mu k tomu hraje známý quebecký hudebník Gregory Charles.

Premiérův mluvčí potvrdil pravost nahrávky, není ale podle něj jasné, kdo ho natočil. Pořízeno bylo v hotelu Corinthia, kde kanadská delegace bydlela, v sobotu 17. září večer.

Královna Alžběta II. byla hlavou kanadského státu a Trudeau vyhlásil 19. září, kdy byla pohřbena, v Kanadě dnem státního smutku. Kritici proto premiéra obvinili z nedostatku úcty.

Charles řekl kanadskému listu Globe and Mail, že skupina s ním zpívala dvě hodiny. Dodal, že to byla "velká legrace", která mu připomíná karibské pohřby, kde se prolínají pochmurné okamžiky s těmi, které oslavují život.

Video však vyvolalo kritiku ze strany některých kanadských komentátorů a veřejnosti. "Trapnost to ani zdaleka nevystihuje," napsal na twitteru novinář Andrew Coyne z listu Globe and Mail. "Je to premiér, na veřejném místě, v předvečer královnina pohřbu. A takhle se chová?" uvedl.

Témata: Královna Alžběta II. Justin Trudeau