Shakira jde k soudu! Hrozí jí vězení i mastná pokuta!

Shakira a Gerard Piqué.

Autor: ČTK

27. září 2022 20:40

Popová zpěvačka Shakira stane ve Španělsku před soudem kvůli obžalobě z daňových úniků. Obžaloba žádá pro kolumbijskou umělkyni více než osmiletý trest za to, že nezaplatila 14,5 milionu eur (zhruba 357 milionů korun).

Shakira ale tvrdí, že španělské státní pokladně nic nedluží. V červenci odmítla dohodu s prokuraturou.

Španělská justice zatím neoznámila, kdy proces se zpěvačkou začne. Obžaloba kromě trestu vězení v délce osmi let a dvou měsíců žádá také uložení pokuty ve výši 24 milionů eur (592 milionů korun) a zákaz využívat daňové pobídky a slevy po dobu 18 let.

Obžaloba se domnívá, že Shakira v letech 2012 až 2014 předstírala, že žije na Bahamách, ale ve skutečnosti strávila alespoň 183 dní v roce ve Španělsku. Tím se stala španělským daňovým rezidentem a vznikla jí povinnost hradit daně z příjmu v této evropské zemi. Zpěvaččiny obhájci naopak tvrdí, že Shakira pobývala ve Španělsku do roku 2015 jen občasně.

Zaměstnanci daňového úřadu svá tvrzení o zpěvaččině daňové rezidenci zakládají na analýze jejího každodenního života zachyceného na sociálních sítích nebo plateb kreditními kartami v kadeřnictvích, na hodinách francouzštiny, v nahrávacích studiích i obchodech s oblečením.

Zpěvačka tvrdí, že složila na úhradu dluhu na dani a penále přes 17 milionů eur. To obžaloba považuje za polehčující okolnost. Přitěžující okolností je podle obžaloby naopak to, že Shakira pro utajení svých daňových povinností použila společnosti v daňových rájích, napsal deník El País.

Témata: Shakira