Nejen upomínkové předměty. Proč po smrti královny letí nahoru i ceny psů?

Královna Alžběta II. 4

Autor: ČTK

27. září 2022 17:42

Bývá zvykem, že po úmrtí slavné osoby cena upomínkových předmětů s její tématikou výrazně roste. Lidé, kteří si v Británii chtějí pořídit psa plemene velšský corgi, si ale nyní také výrazně připlatí. Ceny za corgie, které celý život vlastnila zesnulá britská královna Alžběta II., dosahují rekordních výšin.

"Nabídkové ceny registrovaných chovatelů corgiů dnes dosáhly nového maxima," uvedl mluvčí britské internetové stránky pro prodej mazlíčků Pets4Homes. Průměrné ceny těchto psů se podle mluvčího za poslední tři dny zdvojnásobily. "V nejnovějších inzerátech se ceny některých corgiů poprvé dostaly nad 2500 liber (přes 69.000 korun).

Stránky také zaznamenaly "desetkrát vyšší počet denních vyhledávání corgiů než ve stejném období minulý týden". Cena těchto "usměvavých" psů i poptávka po nich vzrostly dokonce víc než v období pandemie covidu-19, kdy byl o domácí mazlíčky extrémní zájem.

Corgiů jsou dvě plemena, větší cardigan a menší pembroke, přičemž každé pochází z jiné části Walesu. Tito malí psi s velkýma, špičatýma ušima a protáhlým hřbetem jsou neodmyslitelně spjatí s královnou Alžbětou II., která zemřela 8. září ve věku 96 let.

Panovnice vyšlechtila několik generací corgiů. Upřednostňovala plemeno pembroke, ale chovala také křížence corgiho a jezevčíka či kokršpaněla. Prvního corgiho daroval Alžbětě v roce 1944 k osmnáctinám její otec král Jiří VI., který sám od roku 1933 choval dva corgie. Fenka Susan dokonce s královnou jela i na svatební cestu.

Podle britského chovatelského klubu Kennel Club se od té doby popularita tohoto plemena zvýšila o 56 procent. Výrazně jí také pomohl seriál Koruna o britské královské rodině. Podle organizace se v období od vysílání první série v roce 2017 do roku 2020 počet registrací štěňat plemene corgi pembroke téměř zdvojnásobil.

Témata: Královna Alžběta II.