Roger Waters má přijet i do Prahy: Hrozí zrušení koncertu kontroverzního rockera?

Roger Waters z legendární skupiny Pink Floyd

Autor: stars24.cz, ČTK

26. září 2022 18:58

Pražský koncert zakládajícího člena britské hudební skupiny Pink Floyd Rogera Waterse se uskuteční i přes problémy umělce v Polsku, kde čelí kritice kvůli svým postojům k situaci na Ukrajině. Městská rada Krakova tento týden projedná návrh, zda Waters nebude ve městě nežádoucí osobou.

 V Polsku, které patří v Evropě k největším podporovatelům Ukrajiny v její obraně proti Rusku, má Waters naplánována vystoupení na 21. a 22 dubna příštího roku. Měsíc na to 24. května má koncert v pražské O2 areně. "Nemáme žádné zprávy o tom, že by se pražský koncert neměl uskutečnit," řekl dnes ČTK Ondřej Pojzl z české pobočky pořádající společnosti Live Nation.

Společnost Live Nation Polska v sobotu uvedla, že koncerty, které se mají uskutečnit v dubnu příštího roku v městské Tauron Areně, byly zrušeny. Podrobnosti neuvedla. Polské koncerty na rozdíl od pražského nefigurují ani na webové stránce k hudebníkovu turné s názvem This Is Not a Drill.

Waters o den později na facebooku popřel zprávy polských médií, že jeho tým koncert zrušil. Zároveň obvinil radního Lukasze Wantucha z "drakonické cenzury své práce". "Zdá se, že Lukasz Wantuch netuší, že jsem celý život, a to i za cenu osobních ztrát, pracoval ve službách lidských práv," napsal hudebník na sociální síti.

Waters na začátku září napsal otevřený dopis manželce ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, v němž obvinil "extrémní nacionalisty" na Ukrajině, že přivedli zemi "na cestu do této zničující války". Kritizoval také Západ za dodávky zbraní Ukrajině a NATO, že podle něj provokovalo Rusko. Ve své nedělní reakci Waters dodal, že chtěl pouze vyzvat zúčastněné země, aby "se snažily vyjednat mír, a ne aby situaci eskalovaly k hořkému konci".

Spoluzakladatel Pink Floyd, jedné z nejzásadnějších skupin artrockové populární hudby, v Praze zahrál už několikrát. Naposledy před čtyřmi lety v O2 areně představil písně z nejúspěšnějších alb Pink Floyd i ze svého posledního sólového alba Is This the Life We Really Want? Levicově orientovaný umělec se za pomoci efektní projekce kriticky vyjádřil ke světové politice. Podle pořadatelů představení aplaudovalo 15.000 lidí.

Osmasedmdesátiletý protiválečný aktivista Waters, který kapelu Pink Floyd v roce 1985 opustil, se s oblibou vyjadřuje k politickým záležitostem. Izrael například označil za "stát apartheidu", pranýřoval podporovatele brexitu, vyjádřil opovržení nad americkým exprezidentem Donaldem Trumpem a kritizoval "vládnoucí třídu" za uvěznění zakladatele WikiLeaks Juliana Assange, připomíná server Politico.

Velkým zastáncem Ukrajiny ve válce s Ruskem je naopak Watersův někdejší spoluhráč z kapely David Gilmour. Letos v dubnu pod hlavičkou Pink Floyd vydal singl Hey Hey, Rise Up!, jehož výtěžek byl určen na humanitární pomoc Ukrajině.

Témata: Roger Waters