Karel III. stále nebyl korunován! Kdy slavnost proběhne?

Král Charles 4

Autor: ČTK

22. září 2022 17:45

Datum korunovace britského krále Karla III. zatím nebylo oznámeno, očekává se, že se uskuteční na jaře nebo v létě příštího roku.

Jelikož se jedná o státní událost, bude financována z veřejných prostředků. Nový král proto údajně plánuje uspořádat korunovační ceremoniál, který bude kvůli krizi rostoucích životních nákladů levnější než ten jeho matky, zesnulé královny Alžběty II. Uvedla to stanice Sky News.

Ačkoliv datum korunovace zatím nebylo stanoveno, měla by být kratší a levnější než královnina v roce 1953. Bulvárnímu listu Daily Mirror to řekl zdroj obeznámený se situací. Obřad pro královnu Alžbětu stál celkem 1,57 milionu liber, což odpovídá dnešním 46 milionům liber (1,3 miliardy korun).

"Král si je velmi dobře vědom problémů, které pociťují současní Britové. Bude proto dbát na to, aby se uskutečnilo jeho přání, že ačkoli by korunovační ceremoniál měl zůstat v souladu s dlouholetými tradicemi minulosti, měl by také reprezentovat monarchii v moderním světě," řekl zdroj listu.

Server britského listu The Daily Telegraph dnes uvedl, že korunovace Karla III. bude "kratší, dřívější, méně nákladná a bude více odrážet různé společenské skupiny a vyznání". Podle serveru by na obřad mohlo být pozváno kolem 2000 hostů, přičemž mezi shromážděnými budou "upřednostněni představitelé Společenství (Commonwealth) a různých náboženství".

Královna Alžběta II. byla korunována až po 16 měsících od smrti svého otce, Jiřího VI. Některá britská média proto spekulují, že by král Karel mohl být korunován ve stejný den, tedy 2. června 2023, u příležitosti 70. výročí od korunovace své matky.

Témata: Král Charles III. (Karel III.)