Pohřeb královny Alžběty II.: Co král Karel III. nechal napsat na věnec?

V Londýně začal pohřeb královny Alžběty II. (19.9.2022) 3

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

19. září 2022 19:52

Na hradě Windsor skončil smuteční obřad, při kterém se svět oficiálně rozloučil s britskou panovnicí Alžbětou II. Její rakev zdobily pestré barvy i věnec se vzkazem, který osobně vybrál nový král Karel III.

Královská rodina ve svém stanovisku uvedla, že to, jak bude věnec vypadat, rozhodl nový panovník: "Na přání krále obsahuje věnec listí rozmarýnu, anglického dubu a myrty (vyřezané z rostliny vypěstované ze svatební kytice samotné královny) a květiny v odstínech růžové, bordó a bílé."

Květiny pocházely ze zahrad různých královských rezidencí. Na věnci také byl i ručně napsaný text: "S láskou a oddanou vzpomínkou. Charles R."

Po státním pohřbu a velkolepém průvodu v Londýně odpoledne přijel pohřební vůz s královninou rakví do městečka Windsor. Ke stejnojmennému hradu rakev panovnice doprovodilo procesí s čestnými strážemi po takzvané Dlouhé stezce, kterou lemovali vojáci z několika vojenských útvarů, vojáci rakev také doprovázeli. Každou minutu se rozezněly zvony a zevnitř hradního areálu zněly dělové salvy.

Za zesnulou královnu se již v poledne uskutečnila hodinová bohoslužba ve Westminsterském opatství, které se zúčastnilo až 2000 hostů. S nejdéle vládnoucí panovnicí v britské historii se přijeli rozloučit příslušníci královských rodin, prezidenti a premiéři z celého světa, včetně francouzského prezidenta Emmanuela Macrona nebo amerického prezidenta Joea Bidena, který měl místo před českým premiérem Petrem Fialou.

Rakev s pozůstatky Alžběty II. poté putovala smutečním průvodem z Westminsterského opatství přes Buckinghamský palác, který byl královniným domovem po 67 let i místem narození jejího syna, krále Karla III. Do tří smutečních průvodů s čestnými strážemi se zapojilo až 4000 příslušníků různých vojenských útvarů.

Alžběta II. večer spočine po boku svého manžela prince Philipa, vévody z Edinburghu, který zemřel loni v dubnu. Státní smutek bude na žádost nového krále pokračovat do 26. září.

Témata: Královna Alžběta II. pohřeb královny Alžběty II. (19.9.2022)