Královna Alžběta: Velký ženský vzor měla stále před očima!

Královna Alžběta II.

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

18. září 2022 15:15 | Aktualizováno: 18. září 2022 21:35

Britové se zítra definitivně rozloučí se zesnulou královnou Alžbětou II., která nosila stejné jméno jako její maminka. Královna matka se dokonce dožila stovky. Jaká vlastně byla?

Maminka královny Alžběty II. se jmenovala Elizabeth Angela Marguerite Bowes-Lyon. Na svět přišla čtvrtého srpnového dne roku 1900 do skotské aristokratické rodiny Bowes-Lyon. Jejím rodištěm byl hrad Glamis, jehož základy pocházejí již z 11. století. Sídlo se stalo kulisou slavnému dramatikovi Williamu Shakespearovi pro dějiště tragédie Macbeth.

Elizabeth žila poměrně nenápadným životem do roku 1923, kdy se provdala za vévodu z Yorku Alberta, druhorozeného syna krále Jiřího V. Údajně si člena královské rodiny zprvu vůbec nechtěla vzít a dokonce dvakrát mu odpověděla na žádost o roku „ne“. Po dvou letech dvoření a nadbíhání nakonec Elizabeth se svatbou souhlasila. Manželé tehdy nečekali, že by se někdy stali královským párem. V roce 1936 se to však stalo skutečností, když se král Eduard VIII. vzdal vlády, aby se mohl oženit s dvakrát rozvedenou ženou Wallis Simpson.

Albert se tak stal králem a přijal jméno Jiří VI. Na královskou funkci se necítil být připraven a dlouho se rozmýšlel, zda ji vůbec přijme. Jeho manželka ho však již od počátku velice podporovala a za všech okolností stála věrně po jeho boku. Albert měl například obavy z veřejných projevů kvůli svému handicapu, koktání. Elizabeth mu proto sehnala výborného odborníka na vady řeči, který králi pomohl nejrůznějšími řečovými cvičeními problém s mluvením překonat.

Stejnou oporou byla svému manželovi Elizabeth také po celou náročnou dobu druhé světové války. Tehdy rovněž velmi povzbudila celý národ, když zůstala v Londýně i v čase jeho bombardování. Ne náhodou ji Adolf Hitler nazval jako „nejnebezpečnější ženu Evropy“. V Británii se mezitím o královně začalo hovořit jako o neskutečně silné ženě, což ještě zesílilo, když král a její milovaný manžel v pouhých 56 letech náhle zemřel.

Alžběta, královna matka, zemřela dne 30. března 2002 ve věku požehnaných 101 let.

Témata: Královna Alžběta II.