Princ Harry a princ William se opět objevili bok po boku na veřejnosti!

Princ William a princ Harry 2

Autor: ČTK

14. září 2022 21:35

Smuteční průvod dnes v Londýně doprovodil pozůstatky britské královny Alžběty II. z Buckinghamského paláce do sídla parlamentu - Westminsterského paláce. Na veřejnosti se tak bok po boku opět objevili princ William a jeho mladší bratr Harry. Naopak Kate a Meghan se nezúčastnily.

Zhruba dvoukilometrová cesta centrem Londýna byla dnes zalitá sluncem a lemovaly ji desetitisíce lidí, z nichž někteří hlasitě tleskali, když je průvod míjel.

Rakev byla zakrytá královskou standartou Velké Británie, na které na fialové sametové podušce spočívala britská imperiální koruna. Tu měla Alžběta II. na hlavě při své korunovaci v roce 1953.

Za novým králem a jeho sourozenci - princeznou Anne, princem Andrewem a princem Edwardem - šli v průvodu královnini vnuci, tedy následník trůnu princ William, jeho mladší bratr Harry a jejich bratranec Peter Phillips, syn princezny Anne. Následovali další členové rodiny - manžel princezny Anne Tim Laurence, královnin bratranec vévoda z Gloucesteru a synovec, hrabě ze Snowdonu.

Princové Andrew a Harry na rozdíl od krále, princezny Anne či prince Williama neměli své vojenské uniformy, ačkoli Harry deset let sloužil v armádě. Jeho mluvčí před začátkem průvodu uvedl, že "Harryho vojenská služba nespočívá v uniformě".

Ženské příslušnice královské rodiny včetně manželky Karla III. Camilly a rovněž Kate a Meghan, tedy manželek princů Williama a Harryho, zamířily do parlamentu autem.

Témata: Princ Harry Meghan Markle Princ William Královna Alžběta II. Kate Middleton