S královnou Alžbětou II. se nadále loučí desetitisíce lidí. Rakev už je v Londýně!

Rakev s královnou Alžbětou II. 5

Autor: ČTK

13. září 2022 21:32

Letoun Boeing C-17 Globemaster III s rakví zesnulé královny Alžběty II. přistál na londýnském vojenském letišti Northolt. Na palubě letadla ji doprovázela královská princezna Anna. Rakev nyní poputuje do Buckinghamského paláce.

Na přílet vojenského přepravního letounu v Northoltu čekala například premiérka Liz Trussová, královský zástupce pro Velký Londýn i místní starosta.

V deštivém počasí v centru Londýna čekají na příjezd vozu s rakví zesnulé královny tisíce lidí. Sám král Karel III. rakev s pozůstatky své matky přijme u Buckinghamského paláce. V hudebním salonu (The Bow Room) paláce zůstane rakev přes noc. Do středečního rána budou mít možnost rozloučit se s královnou členové královské rodiny.

Do Westminsterského sálu, kde rakev se zesnulou panovnicí zůstane do pondělního rána, tedy do dnes královnina pohřbu, doprovodí pozůstatky smuteční průvod podobný tomu v Edinburghu. Za rakví bude opět kráčet i král Karel III.

Kolem rakve královny Alžběty II., která je od pondělí vystavena v katedrále v Edinburghu, za necelých 24 hodin prošlo na 26.000 lidí. Fronta lidí, kteří na možnost se zesnulou panovnici se rozloučit ještě čekají, už se uzavřela a policie do ní další zájemce nepouští. Rakev s královnou bude večer letecky přepravena do Londýna, do středy zůstane v Buckinghamském paláci.

Katedrála svatého Jiljí byla v Edinburghu otevřená po celou noc a v několikakilometrové frontě čekaly tisíce lidí. Právě v noci se ale čas čekání u vstupu do svatostánku snížil až na 45 minut, přes den trvalo stání ve frontě i několik hodin, v pondělí někteří čekali až deset hodin.

Témata: Královna Alžběta II.