Britská královna Alžběta odřekla další akci! Odkloní se i od další tradice

Královna Alžběta II. 4

Autor: ČTK

2. září 2022 18:59

Britská královna Alžběta II. se nezúčastní akce, která se tento víkend koná ve skotském městečku Braemar západně od Aberdeenu. Rozhodnutí bylo přijato s ohledem na královnino pohodlí, uvedl zdroj pro Reuters a dodal, že její následník princ Charles na akci podle plánů dorazí.

Shromáždění v městečku Braemar, které leží asi 96 kilometrů od Aberdeenu, se v nějaké formě uskutečňuje každý rok už 900 let. Jeho součástí jsou také skotské hry, kde lidé soutěží v tanci, ve hře na dudy, v přetahování lanem nebo v hodu kládou. Podle organizátorů se akce pravidelně účastí vládnoucí britští panovníci a další členové královské rodiny již od roku 1848.

Mluvčí Buckinghamského paláce na začátku týdne oznámil, že královna Alžběta po víkendu jmenuje nového britského premiéra na svém letním sídle v Balmoralu ve Skotsku, nikoli v Londýně. Odkloní se tak od tradice.

Šestadevadesátiletá panovnice měla v posledních měsících nespecifikované zdravotní potíže. V posledních měsících proto omezila vystoupení na veřejnosti.

Témata: Královna Alžběta II.