Lady Diana: Její smrt otřásla celým světem a změnila královskou rodinu

Princezna Diana

Autor: ČTK

31. srpna 2022 20:29

Přerod Diany z mladičké dívenky z aristokratické rodiny ve fascinující, zralou a globálně prospěšnou ikonu sledoval celý svět, její otevřenost ovlivnila postoj běžných Britů ke královské rodině a přispěla i ke změně monarchie jako takové.

V roce 1993 vydala královna Alžběta II. prohlášení, že ona a princ Charles budou platit daně a že dalším několika členům královské rodiny se od toho roku přestane vyplácet pravidelná renta.

Po rozvodu Diany a Charlese byli synové William a Harry předáni do střídavé péče. V létě roku 1997 se v tisku objevily první zmínky o vztahu Diany s egyptským milionářem Dodim Al Fayedem. Právě s ním seděla na konci srpna v Paříži v černém mercedesu, jehož řidič se snažil uniknout dotěrným fotografům.

Pozdější vyšetřování ukázalo, že byl podnapilý, jel příliš rychle a ztratil kontrolu nad řízením. Ve veliké rychlosti narazil do mostního pilíře. Řidič a Dodi Al Fayed zemřeli okamžitě, princezna později po převozu do nemocnice.

Smrt zastihla Dianu na vrcholu sil a ve stejném věku jako americkou herečku Marilyn Monroeovou. Před Kensingtonským palácem byly položeny miliony květin, ulice Londýna zaplnily v den jejího pohřbu nesmírné davy lidí a její blízký přítel, zpěvák Elton John, zpíval píseň Svíce ve větru s upraveným textem, kterou původně věnoval právě Marilyn.

Diana po rozvodu s Charlesem oficiálně přestala patřit do královské rodiny, královna Alžběta II. tedy po její smrti odmítala princezně projevit pocty, které by jí náležely, pokud by tam ještě patřila. To však Britové, truchlící nad smrtí mimořádně oblíbené princezny, nelibě nesli a královna nakonec ustoupila. Zesnulé princezně vzdala hold v televizním projevu a také se veřejně uklonila před její rakví.

Několikaleté vyšetřování nehody jednoznačně neprokázalo cizí zavinění, milovníci konspiračních teorií však mají na věc jiný názor. Příběh Diany se stal námětem řady literárních i filmových děl, v nedávné době jej působivě zachytil oceněný britský seriál Koruna (The Crown) z produkce streamovací platformy Netflix.

Mediální pozornost, která nakonec stála Dianu život, byla "nekorektní" víckrát. Vloni v květnu se britská televizní stanice BBC omluvila za způsob, jakým si v roce 1995 zajistila rozhovor s princeznou, v němž poprvé odhalila podrobnosti ze svého rozpadajícího se manželství s Charlesem. Podle nezávislého vyšetřování použil novinář Martin Bashir podvodné jednání včetně lží a padělaných dokumentů. Starší z Dianiných synů princ William v reakci uvedl, že tehdejší selhání BBC výrazně přispělo ke "strachu, paranoii a izolaci" jeho matky.

Témata: Lady Diana