Hana Zagorová (†75) přinášela lidem obrovskou radost a byla hvězdou, míní politici

Zagorová, Hana 4

Autor: ČTK

26. srpna 2022 17:48

Na Hanu Zagorovou dnes nevzpomínají pouze fanoušci a kolegové. Utkvěla v paměti i řadě politiků, kteří kromě jejího hudebního angažmá vyzdvihují i její postoje.

Odešla zpěvačka, která přinášela lidem obrovskou radost a byla hvězdou svého žánru. Na twitteru to uvedl k úmrtí zpěvačky Hany Zagorové ministr kultury Martin Baxa. "Zpráva o úmrtí Hany Zagorové mne rozesmutnila. Odešla zpěvačka, která přinášela lidem obrovskou radost a byla hvězdou svého žánru. Hned jsem si vzpomněl na dvě písničky z mého dětství. Na Duhovou vílu a písničku k seriálu Sanitka. Vyjadřuji upřímnou soustrast pozůstalým," uvedl Baxa.

Premiér Petr Fiala (oba ODS) podotkl, že si Zagorové vážil i kvůli jejím občanským postojům v roce 1989. Patřila podle něj k nejvýznamnějším tvářím české populární hudby. "Hana Zagorová patřila k nejvýznamnějším tvářím naší populární hudby. Její písně znal snad každý. Vážil jsem si jí i kvůli jejím občanským postojům v roce 1989," poznamenal Fiala.

"Jsou zprávy, které člověk nechce dostávat. A ta o úmrtí Hany Zagorové patří mezi ně. Vůbec se mi tomu nechce věřit. Její hudba mě provázela celý život a zbožňovala jsem ji. Děkuji jí za vše a věnujme jí prosím vzpomínku," napsala bývalá ministryně financí Schillerová.

Podle předsedy ANO a bývalého premiéra Andreje Babiše odešla další legenda české populární hudby. "Přiznám se, že jsem měl písničky Hanky Zagorové hrozně rád, zpíval si je, znám jich spoustu. Je mi to strašně líto," uvedl.

Upřímnou soustrast vyjádřila také předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). "Byla to vynikající zpěvačka a nesmírně sympatická žena. Zaslouží si, aby jí nebe bylo blankytné," napsala s odkazem na text jedné ze Zagorových písní.

Zpráva zasáhla i odborového předáka Josefa Středulu. "Její písničky mě provázely od mládí a zůstanou mému srdci blízké navždy. Upřímnou soustrast rodině. Ať je Vám země lehká, paní Hanko," sdělil.

Zagorová zemřela ve věku 75 let. Zpěvačku dlouhodobě provázely zdravotní problémy. Její stav se začal zhoršovat poté, co v září 2020 dostala koronavirus s velmi těžkým průběhem. Kvůli únavě a oslabení organismu od srpna minulého roku zrušila své pracovní závazky.

Zagorová patřila už od druhé poloviny 60. let k nejvýraznějším postavám tuzemské popové scény. Uplatnila se nejen svým charakteristickým hlasem, ale také jako textařka, herečka a moderátorka. Za svoji kariéru nazpívala Zagorová téměř 900 písní, působila v několika souborech a v divadlech Apollo a Semafor. Pak pro ni Karel Vágner sestavil na přelomu let 1972/1973 doprovodný orchestr. Vystupovala s Michalem Prokopem, Petrem Rezkem, Petrem Kotvaldem a Stanislavem Hložkem.

Témata: Hana Zagorová