Richard Marx, hvězda 80. a 90. let, poprvé přijede do Česka!

Richard Marx

Autor: ČTK

25. srpna 2022 14:00

Americký skladatel a zpěvák Richard Marx, popová hvězda 80. a 90. let, vystoupí 30. srpna v pražském Divadle Hybernia. V rámci svého světového turné představí starší hity i aktuální album Songwriter, které obsahuje písně v duchu popu, rocku, country a dalších žánrů.

Spoluautor skladby Dance With My Father, která byla v roce 2004 oceněna cenou Grammy v kategorii Píseň roku, vystoupí v České republice poprvé. ČTK o tom za pořadatele informoval Roman Helcl.

"Posledních pár let jsem se soustředil hlavně na koncertování po celém světě. Začínal jsem ale jako skladatel, a tím se cítím být nejvíce. Chtěl jsem si proto připomenout, jak moc je pro mě skládání důležité. Psát písně jsem nikdy úplně nepřestal, v telefonu mám spoustu malých úryvků melodií, textů a hlasových poznámek," uvedl Marx ke své současné tvorbě.

Osmapadesátiletý Marx má na kontě více než 30 milionů prodaných nosičů po celém světě, cenu Grammy a mnoho dalších ocenění hudebního průmyslu. Rodák z Chicaga drží rekord jediného mužského interpreta, jehož sedm písní v řadě se umístilo v Top 5 v americkém žebříčku singlů Billboard.

Autor slavné romantické skladby Right Here Waiting, která má na youtube přes 399,5 milionu zhlédnutí, píše písně pro sebe i své hudební kolegy. Napsal nebo produkoval hity například skupině N'Sync, Lutheru Vandrossovi nebo Keithu Urbanovi. První velký úspěch zaznamenal v roce 1984 s písní Crazy, kterou složil s hvězdou country hudby Kennym Rogersem. Později přispěl doprovodnými vokály na alba zpěvaček Madonny a Cher.

Témata: Richard Marx