Beatles, jak je známe, slaví 60 let: 18. srpna odehráli první koncert ve slavné sestavě

The Beatles v USA

Autor: stars24.cz, ČTK

18. srpna 2022 21:39

Slavná liverpoolská čtveřice Beatles se začala formovat v roce 1957, kdy se ve skupině The Quarrymen potkali John Lennon a Paul McCartney. O rok později se k této dvojici přidal George Harrison a původními členy byli ještě baskytarista Stuart Sutcliffe a bubeník Pete Best. Pod názvem Beatles hráli od srpna 1960 a před 60 lety, 18. srpna 1962, poprvé vystoupili ve své nejslavnější sestavě. Za bicími již seděl Ringo Starr.

Beatles se sice za necelých deset let rozpadli, ale i za relativně krátkou existenci dosáhli snad všech myslitelných úspěchů. S lehkostí sobě vlastní dobývali dívčí srdce i žebříčky světových hitparád a svým stylem určovali trendy doby. S více než miliardou prodaných desek jsou i přes 40 let po svém rozpadu komerčně nejúspěšnější kapelou všech dob.

Beatles vycházeli v počátcích z rokenrolu a skifflu, odnože amerického folku z padesátých let, jenž inspiroval mladého Lennona k založení The Quarrymen. Jméno skupiny se později změnilo na The Silver Beetles, od čehož byl již jen krůček k názvu, který později obletěl svět: The Beatles. Od roku 1960, kdy začali hrát pod jménem Beatles, se postupně začali zabydlovat v liverpoolských klubech a vystupovali také v Hamburku. Co se ale čtveřici ještě ve složení Lennon, McCartney, Harrison a Pete Best nedařilo, bylo získání smlouvy s nějakou nahrávací společností.

Pro svět skupinu objevil Brian Epstein, který v Liverpoolu pracoval v obchodě s deskami (manažerem skupiny byl až do roku 1967, kdy v pouhých 32 letech zemřel na předávkování drogami). Na Epsteinovo snažení nakonec zareagoval producent firmy Parlophone George Martin. "Ty písničky mě rozhodně zrovna neomráčily, vlastně mě neomráčily ani trošku. Na obranu těch, kteří ten pásek přede mnou odmítli, musím povědět, že opravdu nestál za moc," vzpomínal Martin na demosnímky poskytnuté Epsteinem. Nakonec ale pozval čtveřici k nahrávání do londýnských studií EMI na Abbey Road a z několika seancí v různých sestavách se nakonec vyklubal debutový singl Beatles s písní Love Me Do na titulní straně, který vyšel v říjnu 1962.

"Nešlo o to, co umí, nebo neumí. Nejvíce mě zaujaly jejich osobnosti. Když jste s nimi hovořili, jiskřilo to," tak vysvětloval Martin své osudové rozhodnutí podepsat s Beatles nahrávací kontrakt a tím i změnit historii populární hudby. Během nahrávání byl na popud Martina vyhozen mezi fanynkami oblíbený bubeník Best a ve stejném roce také zemřel na krvácení do mozku Sutcliffe, který kapelu opustil v předešlém roce.

V roce 1963 vyšlo první album "Please Please Me" a další deska "With The Beatles" se stala první albem, kterého se v Británii prodalo milion kusů. O rok později Beatles odjeli na turné po Spojených státech a v kinech měl premiéru film "A Hard Day's Night", první ze dvou hraných filmů, v nichž členové skupiny účinkovali. A beatlemánie byla v plném proudu. V roce 1965 přinesla Broukům slávu Paulova balada "Yesterday" a poté Lennon prohlásil, že Beatles jsou "populárnější než Ježíš Kristus".

Poslední živé vystoupení Beatles ve Spojeném království se konalo v květnu 1966 a jejich poslední koncert vůbec se uskutečnil v San Francisku 29. srpna 1966. O rok později vyšlo asi nejslavnější album kapely - Sergeant Pepper's Lonely Hearts Club Band a v roce 1969 byli Beatles naposledy spolu ve studiu, když nahrávali album Abbey Road. V dubnu 1970 McCartney jako první oznámil, že Beatles opouští, což znamenalo konec skupiny.

Po rozpadu skupiny rozjeli všichni členové kapely sólové dráhy, objevovaly se i spekulace o obnovení kapely. Veškeré naděje ukončila násilná smrt Johna Lennona v prosinci 1980, kterého zastřelil vyšinutý fanoušek Mark Chapman. V únoru 1994 se ke společnému muzicírování sešli George, Paul a Ringo, kteří natočili dvě skladby z Johnovy pozůstalosti Real Love a Free As A Bird. V listopadu 2001 zemřel na rakovinu Harrison.

Beatles za dobu své zhruba desetileté existence natočili 13 řadových alb a jsou komerčně nejúspěšnější hudební skupinou všech dob. Podle odhadů už v roce 1985 překročil prodej s jejich nahrávkami miliardu nosičů, z toho dvě třetiny si lidé koupili až po rozpadu skupiny.

Témata: Beatles