Elvis Presley: Čím se pro něj stalo Německo osudným?

Elvis Presley 3

Autor: ČTK

16. srpna 2022 18:29

Americkému zpěvákovi Elvisovi Presleymu, který zemřel před 45 lety 16. srpna 1977, se dodnes přezdívá Král rokenrolu. Svým podmanivým sametovým hlasem dokázal zazpívat prakticky cokoli a jeho život byl ztělesněním amerického snu.

Presley, který se narodil 8. ledna 1935 v Tupelu ve státě Mississippi, pocházel z chudých poměrů, chtěl se stát elektrikářem, svým zpěvem ale dobyl svět. Směs country a blues v podání bílého Jižana s černošským hlasem přinesla něco, co v populární hudbě do té doby nebylo. Poprvé zabodoval písní That's All Right (Mama) v červenci 1954 a o dva roky později opanoval americkou hitparádu songem Heartbreak Hotel. Pak už to šlo jako na drátku: televizní vystoupení, první alba a s nimi dlouhá řada hitů jako Blue Suede Shoes, I Want You, I Need You, I Love You, Hound Dog, Love Me Tender, All Shook Up či Jailhouse Rock.

Jeho závratnou kariéru neohrozil ani povolávací rozkaz v roce 1958. Elvis odmítl zařazení ke speciální umělecké jednotce a šel k pěchotě. Velkou část vojenské služby navíc strávil v Německu, kde poznal budoucí manželku Priscillu, tehdy jen čtrnáctiletou.

Koncem 50. let začal Elvis svou popularitu zhodnocovat na filmovém plátně (natočil celkem 27 snímků), na živá koncertní vystoupení prakticky rezignoval. Teprve v roce 1969 se na pódia vrátil a vydal několik singlů. Náročné šňůry mohl ale absolvovat pouze díky vysokým dávkám stimulujících prostředků, které mu pomáhaly vyrovnat se i se ztrátou Priscilly, s níž se rozvedl v roce 1973 po šestiletém manželství. Přes zhoršující zdravotní stav ale nijak neomezil koncertní aktivitu, ačkoli na něm nejen jeho okolí pozorovalo velké změny v chování i vzhledu. Zemřel ve věku pouhých 42 let na selhání srdce.

Pro fanoušky ale Elvis neodešel nikdy, a to i když se odhlédne od teorií, podle kterých svou smrt jen předstíral, aby mohl žít stranou pozornosti. Po Presleym zůstaly nahrávky s více než sedmi stovkami písní, tři desítky celovečerních filmů nebo jeho sídlo Graceland v Tennessee, dnes jeden z nejoblíbenějších cílů turistů ve Spojených státech. Nejvýraznější stopu ale Elvis Presley zanechal v populární hudbě a jeho přínos dodnes oceňují kritici i mnozí ostatní muzikanti.

Témata: Elvis Presley