Olivia Newton-John: 30 let boje s rakovinou!

Olivia Newton-John 3

Autor: ČTK

11. srpna 2022 17:53

Herečka a zpěvačka Olivia Newtonová-Johnová, která zemřela ve věku 73 let, v profesním životě dosahovala ohromných úspěchů. V tom osobním se jí ale dařilo méně, dlouhých 30 let bojovala s rakovinou!

Newtonová-Johnová se narodila v Británii v roce 1948. Její rodina se o šest let později přestěhovala do Austrálie. Nejvíce ji proslavilo účinkování ve filmové adaptaci muzikálu Pomáda z roku 1978. Jeho hrdiny jsou studenti posledního ročníku střední školy a herečka ztvárnila hlavní ženskou roli po boku Johna Travolty. Středoškolačku Sandy hrála jako 29letá.

Kromě filmu se Newtonová-Johnová věnovala také hudbě, v roce 1981 slavila úspěch s písní Physical ze stejnojmenného alba. Za svou hudební kariéru prodala přes 100 milionů alb a získala čtyři ceny Grammy, napsala agentura AP. Od dětství Newtonová-Johnová milovala i country hudbu a v tomto žánru nahrála několik alb. V roce 1974 dokonce porazila americké hvězdy country hudby Lorettu Lynnovou a Dolly Partonovou a získala ocenění pro country zpěvačku roku.

V roce 1992 herečka oznámila, že se potýká s rakovinou prsu. Nemoc se jí vrátila znovu v roce 2013 a 2017. Agentura AFP připomněla, že Newtonová-Johnová po svých zkušenost vložila veškerou svou energii a popularitu do role advokátky za boj proti rakovině. V Austrálii mimo jiné založila výzkumné onkologické zařízení.

Témata: Olivia Newton-John