Marilyn Monroe: Smrt slavné herečky zůstává i po 60 letech záhadou!

Marilyn Monroe, vlastním jménem Norma Jeane Mortenson, byla americká filmová herečka, modelka, zpěvačka a producentka. 3

Autor: stars24.cz, ČTK

7. srpna 2022 16:00

Smyslné křivky Marilyn Moroeové fascinují i 60 let po její smrti, mnoho štěstí jí ale nepřinesly. Po krušném dětství se sice dostala až na vrchol, ale i v dobách největší slávy bojovala s depresemi a nadměrné užívání léků se jí nakonec stalo osudným. Jedna z nejslavnějších hereček všech dob byla 5. srpna 1962 ve svém kalifornském domě nalezena mrtvá. Nikdy neobjasněné okolnosti její předčasné smrti daly vzniknout množství spekulací a teorií.

V paměti filmových diváků zůstává Monroeová nejvíce jako krásná Sugar ve slavném snímku Někdo to rád horké (1959) za který získala Zlatý glóbus. Celkem natočila 30 filmů. Ale více než herecké výkony, poutaly pozornost médií její četné milostné aféry, údajně i s prezidentem Johnem F. Kennedym.

Narodila se jako Norma Jeane Bakerová 1. června 1926 v kalifornském Los Angeles psychicky labilní matce Gladys, svého otce nikdy nepoznala. Několik let strávila u příbuzných, pěstounů. Za druhé světové války pracovala v továrně na padáky. Tam ji nafotil armádní fotograf David Connover v pracovní kombinéze a nabídl jí další spolupráci.

V roce 1946 podepsala smlouvu s filmovou společností 20th Century Fox, odbarvila si vlasy na blond a zvolila umělecké jméno Marilyn Monroeová. Mezi její první první filmy patřily tituly Vše o Evě nebo V osidlech noci. Výrazný úspěch zaznamenala i v modelingu, v roce 1953 zamávala všem mužům z obálky tehdy nového časopisu Playboy. A v muzikálu Páni mají radši blondýnky z roku poprvé prokázala komediální talent, zpívala i tančila. Následující rok se podruhé vdala, ale divoké manželství s baseballovou hvězdou Joem DiMaggiem nevydrželo ani rok.

Jejím prvním manželem byl policista James Dougherty, kterého si vzala jako šestnáctiletá, ještě pod svým původním jménem. Byl to údajně sňatek z rozumu, který ji měl jako nezletilou uchránit před pobytem v sirotčinci, který jí vážně hrozil. Toto manželství vydrželo čtyři roky, během nichž Dougherty bojoval v Pacifiku a Marilyn rozjížděla kariéru jako modelka. A pak přišel přední americký dramatik Arthur Miller, který manželství s ní označil za "nejlepší i nejhorší časy"

Jako Millerova manželka natočila Marilyn slavný snímek Někdo to rád horké a prožívala dobu své největší slávy, která ji slastně opájela, ale i drtila. Později se snažila změnit image povrchní blondýnky i vymanit z područí Hollywoodu. Založila vlastní produkční společnost Marilyn Monroe Productions, v jejíž produkci vznikl film Princ a tanečnice (1957). A poslední snímek Mustangové pro ni napsal Arthur Miller.

"Ve mně je mnoho lidí. Jde z nich na mě hrůza," říkávala Marilyn. Sama, opuštěná, se hroutila do zoufalství, selhávala v práci a utíkala k práškům: "Kariéra je báječná věc, ale když je v noci zima, člověk se k ní nemůže přitulit." Psychické problémy zaháněla alkoholem a prášky na spaní - a právě barbituráty ji nakonec připravily o život.

Osobnost této sexuální ikony připomněla v roce 2013 putovní výstava na Pražském hradě s názvem Marilyn, sestavená k 50. výročí jejího úmrtí. Návštěvníci si mohli prohlédnout kolekci kostýmů a bot z filmů i z osobního života herečky, sestavenou ze sbírek soukromých sběratelů z celého světa, známé i dosud nepublikované fotografie, úryvky z jejích deníků, poezie a ukázky z filmů, jež jí přinesly věhlas.

Pozornost poutají i předměty s Marilyn ní spojené. V listopadu 2016 se například vydražily šaty, ve kterých Monroeová v roce 1962 zpívala prezidentu Johnu F. Kennedymu k narozeninám, za 4,8 milionu dolarů (tehdejších 122 milionů Kč).

Témata: Marilyn Monroe