Arnold Schwarzenegger slaví 75. narozeniny. Víte, proč se mu v mládí smáli?

I na stará kolena vypadá Schwarzenegger pořád drsně. 3

Autor: ČTK

30. července 2022 19:01

Arnold Schwarzenegger se z neduživého kluka, jehož hubená lýtka byla okolí pro smích, dokázal díky své zarputilosti přetvořit v kulturistickou ikonu. A později se díky této vlastnosti stal nejen jednou z největších hvězd moderního Hollywoodu, ale i úspěšným politikem. Dnes slaví pětasedmdesáté narozeniny.

Schwarzenegger mezi roky 1970 a 1980 sedmkrát vybojoval titul "Mistr Olympia" a stal se kulturistickou legendou, o kterou se začali zajímat i filmaři. Proslavil se rolemi v akčních hitech Terminátor (1984), kde Schwarzeneggerem ztvárněný bezcitný robot z budoucnosti pronesl nezapomenutelné "I'll be back" - tedy "Já se vrátím", Komando (1985) nebo Predátor (1987). Fanoušci i producenti ho milovali především za lesknoucí se muskulaturu a schopnost likvidovat padouchy po tuctech.

Na svět přišel 30. července 1947 v městečku Thal, které je dnes předměstím Štýrského Hradce, a jako dítě ničím nevynikal. Neduživý a zakřiknutý hoch s brýlemi měl ovšem sen, za kterým ze všech sil šel - stát nejlepším kulturistou na světě. "Vyprávěl mi, že když vyrůstal v Rakousku, nesmírně se styděl za svá hubená lýtka. A tak si ustřihl všechny kalhoty od kolen dolů, aby ta hubená lýtka vystavil veřejnému posměchu," vzpomínal Schwarzeneggerův známý, producent Michael Linder.

V době, kdy se po škole učil tesařem, se začal věnovat kulturistice a když mu bylo 18, už se Schwarzenegger za svá lýtka rozhodně stydět nemusel. Mladík, jenž mezi své vzory řadil třeba Johnnyho Weissmullera, plavce a slavného představitele Tarzana proslulého dokonalou muskulaturou, se v roce 1965 stal juniorským Mr. Europe. A o dva roky později zazářil i mezi dospělými, když jako nejmladší soutěžící v historii získal prestižní kulturistický titul Mr. Universe.

Před kamerou se poprvé objevil už v roce 1969 ve filmu Herkules v New Yorku, to ale byly dny jeho kulturistické slávy ještě daleko a producenti třeba krkolomné příjmení změnili na Strong. A také ho nechali předabovat - Schwarzeneggerův typický tvrdý rakouský přízvuk se stal jeho "ochrannou známkou" až o mnoho let později. Hvězdnou filmovou kariéru odstartoval snímkem Barbar Conan z roku 1982.

Po druhém díle Terminátora (1991) se ale nad jeho filmovou kariérou začala stahovat mračna, éra akčních hrdinů už byla ta tam. A Schwarzenegger, ať se snažil jak chtěl a dokázal si sám ze sebe dělat legraci, se pořádně hrát zkrátka nikdy nenaučil. Komedie Junior, Rolničky, kam se podíváš nebo Policajt ze školky nikdy neuspěly tolik jako další díly Terminátora. A nebo nedávná reinkarnace akčního žánru, série Postradatelní, kde se Arnie ve velkém stylu sešel s dalšími trochu zaprášenými hvězdami.

Před sérií, ve které spolu se Sylvestrem Stallonem nebo Dolphem Lundgrena zase kosil záporáky po desítkách, ale řadu let na plátnech chyběl. V říjnu 2003 byl totiž zvolen guvernérem Kalifornie, když nahradil neoblíbeného kariérního politika Graye Davise. Schwarzenegger vstoupil do politiky plný nadšení, slibů a kalifornských snů, které ale nakonec narazily na realitu. Řadu jeho plánů zmařila neradostná finanční pozice státu, se kterou se potýkal prakticky celých sedm a čtvrt roku.

Témata: Arnold Schwarzenegger