Jason Statham: Kurýr, který vydělal neuvěřitelnou miliardu liber!

Jason Statham 2

Autor: ČTK

29. července 2022 20:13

Britský herec Jason Statham, který 26. července oslavil pětapadesátiny, se proslavil v trilogii Kurýr, hrál ale v mnoha dalších akčních filmech - Sbal prachy a vypadni, v pokračováních Rychle a zběsile, Mechanik zabiják či Expendables: Postradatelní. Podle BBC jeho filmy v letech 2002-2017 vydělaly přes miliardu liber jen na lístcích do kin.

Rodák z města Shirebrook v hrabství Derbyshire vyzkoušel řadu profesí. Jako člen Anglického potápěčského týmu byl 12. na světovém šampionátu v roce 1992. Dělal karate a kickbox, hrál fotbal a jako model pracoval u firmy Levi's Jean, pro kterou předváděl džíny. Tady si jej všimnul Guy Ritchie, který jej pozval na konkurz svého nového snímku. A tak získal roli ve filmu Sbala prachy a vypadni (1998). Tato role ilegálního prodavače diamantů mu vynesla pozvánku k dalším filmům.

Opravdu velkou hlavní roli ale dostal až ve filmu Kurýr v roce 2002 z produkční dílny Luka Bessona. Tady se objevil jako bývalý voják Frank Martin, který musí zlikvidovat své mafiánské šéfy poté, co na něj nastražili nepříjemnou past. Později hrál i ve dvou pokračováních. Dalším hitem byl film Loupež po italsku a komerční úspěch slavil i snímek Zastav se a nepřežiješ, který se dočkal pokračování.

V roce 2010 přijal roli ve svém dalším úspěšném filmu, v akčním dramatu Expendables: Postradatelní, kde se setkal s legendami akčních filmů, jako Sylvester Stallone, Arnold Schwarzenegger, Bruce Willis či Dolph Lundgren. Hrál i v celkem třech pokračováních, kde se objevili další slavní zástupci akčního žánru, Jean-Claude Van Damme nebo Chuck Norris.

Témata: Jason Statham