Shakira může skončit ve vězení! Hrozí jí až 8 let!

Zpěvačka Shakira

Autor: ČTK

29. července 2022 16:51

Španělská prokuratura požaduje trest více než osmi let vězení a pokutu 23 milionů eur (asi 565 milionů korun) pro popovou zpěvačku Shakiru za údajné daňové úniky ve výši 14,5 milionu eur (asi 356 milionů korun) v letech 2012 až 2014 .

Poté, co zpěvačka ve středu odmítla přistoupit na dohodu s prokuraturou, skončí její případ velmi pravděpodobně u soudu.

Kolumbijská zpěvačka trvá na svém tvrzení, že ministerstvu financí už nic nedluží, jelikož zaplatila 14,5 milionu eur a penále ve výši dalších tří milionů eur (celkem zhruba 430 milionů korun). Její obhájci navíc poukazují na to, že do roku 2015 pobývala ve Španělsku jen občasně. Před soudem se prohlásila za "kočovnici bez kořenů". Trvalý pobyt měla na Bahamách, kde vlastnila nemovitost.

Na základě těchto argumentů podala Shakira žádost o odvolání, kterou ale barcelonský soud v květnu odmítl, jelikož měl "dostatečné důkazy", aby se mohl domnívat, že ve Španělsku v letech 2012 až 2014 strávila více než 183 dní, a byla tak španělskou daňovou rezidentkou.

Zpěvačka v té době již navázala vztah s fotbalistou Gerardem Piquém, se kterým podle obžaloby pravidelně pobývala v Barceloně. Technici daňového úřadu svá tvrzení zakládají na analýze jejího každodenního života zachyceného na sociálních sítích nebo plateb kreditními kartami v kadeřnictvích, na hodinách francouzštiny, v nahrávacích studiích i obchodech s oblečením.

Témata: Shakira