Princ Harry proti britské vládě: První úspěch u soudu!

Princ Harry 4

Autor: ČTK

22. července 2022 21:33

Vrchní soud v Londýně dnes povolil princi Harrymu právně napadnout rozhodnutí britské vlády, která mu odepřela policejní ochranu během pobytu v Británii, i kdyby si ji sám hradil.

Vnuk současné britské panovnice Alžběty II. měl nárok na policejní ochranu, než se on a jeho žena Meghan Markleová oficiálně vzdali svých rolí v královské rodině a odstěhovali se v roce 2020 do Spojených států, odkud Meghan pochází. Manželé od té doby spoléhají na soukromou ochranku, ta ale nemá v zahraničí dostatečné pravomoci a nemůže získat přístup k britským tajným informacím.

Harry nemá podle svých právníků při návštěvě Británie zajištěnou takovou úroveň ochrany, jakou potřebuje. Z toho důvodu požádal o soudní přezkum rozhodnutí vlády, podle níž nemá na britské půdě nárok na policejní ochranu, a to ani v případě, kdy by si výlohy na ni hradil sám.

Vrchní soud dnes vyhověl části Harryho žaloby ohledně soudního přezkumu, který spočívá v tom, že vybraný soudce přezkoumá oprávněnost rozhodnutí orgánu veřejné správy.

Povolení bylo uděleno z několika různých důvodů, i když ne ze všech, o které princův právní tým usiloval, vyplývá z rozsudku zveřejněného na internetových stránkách soudu. Soud povolil přezkum mimo jiné s odůvodněním, že princ měl být informován o bezpečnostní politice ministerstva vnitra předtím, než mu byla policejní ochrana odepřena.

Datum soudního přezkumu soud nestanovil.

Témata: Princ Harry