MFF KV: Přijel oscarový herec Benicio del Toro, Jérôme Paillard se setkal s diváky!

Benicio del Toro a Jiří Bartoška

Autor: ČTK

6. července 2022 20:46

Na Mezinárodní filmový festival do Karlových Varů dnes přijel americký herec a držitel Oscara Benicio del Toro. Prezident festivalu Jiří Bartoška mu v sobotu předá cenu. S diváky se také setkal francouzský producent Jérôme Paillard.

Benicio del Toro je znám z filmů Obvyklí podezřelí, Traffic - nadvláda gangů či 21 gramů. Právě za roli ve snímku z roku 2000 Traffic - nadvláda gangů obdržel Oscara za nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli a řadu dalších ocenění.

Za roli ve filmu 21 gramů byl nominován na Oscara za nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli a získal cenu BAFTA. V roce 2008 si pak střihnul roli kubánského revolucionáře Ernesta Che Guevaru ve dvoudílném biografickém filmu Che, za kterou získal cenu pro nejlepšího herce na filmovém festivalu v Cannes. 

S tímto festivalem má spojitost i Jérôme Paillard, který působil 27 let ve funkci výkonného ředitele. Ten ve Varech uvedl snímek Povodeň z roku 1993. Film vznikal podle literární předlohy ruského spisovatele Jevgenije Zamjatina. Komunistickým režimem perzekvovaný autor slavného antiutopického románu My napsal román Povodeň během jediné noci.

Kvůli rozpadu jeho tehdejší produkční firmy z 90. let byla Povodeň nějakou dobu ztracená, karlovarští diváci ji však mohli vidět v restaurované podobě. S nimi i Paillard, který film za téměř 30 let od uvedení nespatřil.

Témata: Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary (MFF KV) Benicio del Toro