Geoffrey Rush, hvězda Pirátů či Královy řeči, už je ve Varech!

Geoffrey Rush dorazil na MFF Karlovy Vary. (5.7.2022)

Autor: stars24.cz, ČTK

5. července 2022 16:33

Na festival do Karlových Varů dnes přijel australský filmový a divadelní herec Geoffrey Rush. Odpoledne dorazil k hotelu Pupp, ve středu se s ním budou moci filmoví fanoušci setkat na červeném koberci před uvedením filmu Králova řeč, v němž hrál jazykového lektora anglického krále Jiřího VI.

V sobotu na závěr festivalu Rush převezme Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii. Geoffrey Rush je jednou z hlavních hvězd letošního ročníku festivalu, v jeho druhé polovině se čeká také příjezd amerického herce a producenta Benicia del Toro, který dostane Cenu prezidenta festivalu.

Sedmdesátiletý Rush má Oscara za nejlepší mužský herecký výkon v hlavní roli ve filmu Záře z roku 1996. Snímek Scotta Hickse byl zlomem v jeho filmové práci, ztvárnil v něm skladatele a klavíristu Davida Helfgotta, který se zmítá mezi genialitou a šílenstvím. Jeho herecký výkon byl oceněn i Zlatým Globem nebo cenou BAFTA.

Po dvou letech se jeho jméno objevilo znovu mezi oscarovými nominacemi, za roli v historické romanci Zamilovaný Shakespeare (1998). Také další nominace na Oscara a Zlatý Globus jsou spojeny s historickou postavou. Získal ji za vytvoření výstředního markýze de Sade ve filmu Philipa Kaufmana Quills – Perem markýze de Sade (2000).

Rok 2003 pak odstartoval jeho účinkování v blockbusterové sérii Piráti z Karibiku, kde se jako kapitán Barbossa objevil v pěti dílech.

Témata: Geoffrey Rush Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary (MFF KV)