Hollywoodská hvězda Tom Cruise: Jak se skutečně jmenuje a proč mu škola nešla?

Tom Cruise 3

Autor: ČTK

2. července 2022 11:08

Americký herec a producent Tom Cruise patří už téměř 40 let mezi nejdůležitější a nejoblíbenější postavy filmového průmyslu, přestože mu dosud uniká oscarové ocenění. Jen málokterá herecká hvězda má na kontě tolik komerčně úspěšných a přitom kritikou většinou respektovaných snímků.

Thomas Cruise Mapother IV, jak má psáno v křestním listu, se narodil 3. července 1962 v Syracusách ve státě New York. Vyrůstal se třemi sestrami v rodině elektrotechnika, která se neustále stěhovala. Byl dyslektik, takže školní léta pro něj nebyla vůbec snadná. Jako podprůměrný žák se ale naučil bojovat s problémy a ke každé činnosti přistupovat poctivě a s důkladností. Handicap se snažil kompenzovat sportem, věnoval se zápasu.

Jeho snem a cílem ale byla herecká kariéra. Ihned po dokončení střední školy v roce 1980 se přestěhoval do New Yorku s odhodláním stát se hvězdou. Štěstí se na něj poprvé usmálo, když dostal roli v rockovém muzikálu Godspell. Jednou byl v publiku přítomen i italský režisér Franco Zeffirelli, který mu nabídl roli v Nekonečné lásce (1981). A o pět let později už byl hlavní hvězdou obrovského komerčního hitu Top Gun z prostředí elitní školy stíhacích pilotů, který natočil režisér Tony Scott.

Roli producenta si Cruise poprvé vyzkoušel u Mission: Impossible a v dalších letech produkoval kromě pokračování této akční série i například sci-fi snímky v režii Stevena Spielberga Minority Report (2002) či Válka světů (2005). Pod vedením Roberta Redforda si zahrál ve válečném dramatu Hrdinové a zbabělci (2007) a o rok později ve filmu Valkýra stál v čele rozsáhlého spiknutí, jehož hlavním cílem měla být likvidace Adolfa Hitlera.

Tom Cruise je typickým produktem hollywoodské továrny na sny, z poměrů, které v ní panují, si ale dokáže i vystřelit - důkazem je role drsného a oplzlého hollywoodského producenta Lese Grossmana, kterou v roce 2008 ztvárnil ve filmu Tropická bouře. V kostýmu obtloustlého a plešatícího filmového mogula by jen málokdo na první pohled poznal herce, jehož tvář zaujala nejen miliony fanynek, ale i hezkou řádku jeho kolegyň z branže.

Po prvním krátkém manželství s herečkou Mimi Rogersovou měl Cruise vztah s několika dalšími filmovými krasavicemi. Jeho druhou ženou, se kterou se rozešel v roce 2001 po téměř tuctu let společného života, byla Nicole Kidmanová. Spolu adoptovali dvě děti (syna a dceru), které po rozvodu zůstaly u Cruise. Pak následoval románek se španělskou kráskou Penélope Cruzovou. Třetí sňatek uzavřel v roce 2006 s další herečkou Katie Holmesovou, s níž má dceru Suri. Ani tento svazek však nevydržel a v roce 2012 bylo manželství rozvedeno.

Témata: Tom Cruise