Vary představily hvězdné hosty festivalu: Dorazí Rush a del Toro!

Geoffrey Rush

Autor: stars24.cz, ČTK

21. června 2022 13:40

Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii dostane na karlovarském festivalu australský filmový a divadelní herec Geoffrey Rush. Novinářům to dnes řekl prezident festivalu Jiří Bartoška.

Držitel Oscara za nejlepší mužský herecký výkon a tři dalších oscarových nominací Rush cenu převezme při zakončení festivalu. Při stejném ceremoniálu dostane Cenu prezidenta festivalu americký herec a producent Benicio del Toro.

Festival k jeho poctě uvede filmy Obvyklí podezřelí a Traffic - nadvláda gangů. Za roli policisty ve druhém snímku z roku 2000 obdržel Oscara za nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli, Zlatý glóbus, Cenu BAFTA a řadu dalších ocenění. Pětapadesátiletý herec je známý také ze snímků 21 gramů, role v něm mu vynesla další nominaci na Oscara za nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli a Cenu BAFTA.

Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary se bude konat od 1. do 9. července. Bartoška dnes také oznámil, že festivalová znělka bude letos věnována herečce Ivě Janžurové, která v roce 2015 dostala Cenu prezidenta festivalu.

Sedmdesátiletý Geoffrey Rush má Oscara za nejlepší mužský herecký výkon v hlavní roli ve filmu Záře z roku 1996. Nominace na cenu americké akademie nasbíral také za své výkony ve snímcích Zamilovaný Shakespeare, Quills - Perem markýze de Sade a Králova řeč.

Pořadatelé již dříve oznámili, že Cenu prezidenta festivalu dostane herec, dramatik, scenárista a režisér Bolek Polívka. Karlovarský festival letos uctí ve svém programu nedávno zesnulou filmovou historičku Evu Zaoralovou, která byla dlouhá léta jeho uměleckou ředitelkou.

Zahajovací koncert festivalu, který je volně přístupný veřejnosti, letos obstará kapela Mig 21 ve spojení s Orchestrem Národního divadla.

Témata: Geoffrey Rush Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary (MFF KV)