Paul McCartney měl těžké dětství. V dětství mu zemřela matka!

Paul McCartney 2

Autor: ČTK, stars24.cz

19. června 2022 17:20

Patří mezi nejslavnější hudebníky světa, přesto neměl lehký život. Paul McCartney se už v dětství musel vypořádat s nelehkou životní situací, když v pouhých 13 letech přišel o matku.

Paul McCartney se narodil 18. června 1942 v Liverpoolu rodičům s irskými předky. Společně s bratrem Michaelem (pod pseudonymem Mike McGear se prosadil v komediální hudební skupině The Scaffold) byli vychováváni v katolické víře. Matka zemřela na rakovinu prsu, když bylo Paulovi 13 let. Po smrti matky mu otec koupil první hudební nástroj - trubku. Paul jej však přesvědčil, aby mu dechový nástroj vyměnil v obchodě za kytaru. V létě 1957 se seznámil s Lennonem, který ho přijal do své skupiny Quarrymen.

Slavná liverpoolská čtveřice Beatles se začala formovat v roce 1957, kdy se ve skupině The Quarrymen potkali John Lennon a McCartney. O rok později se k této dvojici přidal George Harrison a původními členy byli ještě baskytarista Stuart Sutcliffe a bubeník Pete Best. Pod názvem Beatles hráli od srpna 1960 a v srpnu 1962 poprvé vystoupili ve své nejslavnější sestavě. Za bicími již seděl Ringo Starr.

Po rozpadu skupiny začali všichni členové kapely vystupovat sólově. "Bylo těžké rozhodnout se, co dělat po Beatles," řekl McCartney. Podle svých slov se utápěl v depresích, trpěl odloučením od dlouholetých přátel a začal pít. "Nejprve to bylo fajn, ale pak jsem zjistil, že si to neužívám. Nepracoval jsem. Nakonec jsem se vrátil na začátek a založil jsem (skupinu) Wings." Nápad založit si skupinu mu vnukla žena Linda.

Veškeré naděje na obnovení rozpadlých Beatles ukončila násilná smrt Johna Lennona v prosinci 1980, kterého zastřelil vyšinutý fanoušek Mark Chapman. V únoru 1994 se ke společnému muzicírování sešli George, Paul a Ringo, kteří natočili dvě skladby z Johnovy pozůstalosti Real Love a Free As A Bird. V listopadu 2001 zemřel na rakovinu Harrison.

Témata: Paul McCartney