Princ William: První následník trůnu, který pracoval! Lidé ho chtějí za krále víc, než jeho otce

Princ William s otcem Charlesem 4

Autor: ČTK, stars24.cz

19. června 2022 14:02

Britský princ William, vévoda z Cambrige, je druhým v linii nástupnictví na britský trůn a své královské povinnosti "bere vážně", i když mohou "výrazně zatěžovat" jeho soukromý život, jak uvedl podle médií. Mnozí Britové by ho přitom na trůnu viděli raději než jeho otce.

Vnuk královny Alžběty II. je první osobou s nárokem na britský trůn, která vykonávala zaměstnání. Působil jako pilot záchranné helikoptéry a vyzkoušel si i práci v tajných službách. Nejstarší syn prince Chalese a princezny Diany navíc svou harmonickou rodinou přispívá k pozitivní pověsti britské monarchie.

Zkušenost s prací v tajných službách v roce 2019 na prince značně zapůsobila: "Strávit čas v našich bezpečnostních a zpravodajských službách, pochopit více o tom, jak zásadně přispívají k naší národní bezpečnosti, byl pro mne zážitek plný pokory," uvedl.

Na tři týdny se stal členem protiteroristických týmů a účastnil se dokonce i jejich operací. Službu zahájil v tajné službě MI6, následoval týden v MI5 a a svůj úkol zakončil v GCHQ.

Lidem postiženým infarktem a dalším pacientům pomáhal předtím William dva roky jako pilot vrtulníku záchranné služby charitativní organizace East Anglian Air Ambulance (EAAA). Svůj plat, jehož výšku nikdy nezveřejnil, věnoval charitě. Své rozhodnutí odejít v červenci 2017 zdůvodnil tím, že chce více pomáhat královně Alžbětě II.

Záchrannou helikoptéru řídil princ už dříve u britského Královského letectva (RAF). V armádě strávil více než sedm let, do září 2013, z toho poslední tři roky jako pilot záchranné služby na základně RAF v západním Walesu.

Začátkem roku 2012 působil šest týdnů na politicky citlivé vojenské misi na Falklandských ostrovech v období zvýšeného napětí mezi Argentinou a Británií. Podle ministerstva obrany se princ zapojil do 156 záchranných operací, při nichž pomohl 149 lidem.

Témata: Princ William