Paul McCartney: Jak se mu po rozpadu Beatles podařilo udržet na vrcholu?

Paul McCartney 3

Autor: ČTK, stars24.cz

18. června 2022 8:53

Paul McCartney se celosvětově proslavil už jako zpěvák, baskytarista a skladatel legendárních Beatles, jeho song Yesterday je nejhranější písní historie. Po rozpadu "Brouků" uspěl i sólově a dnes je jedním z nejúspěšnějších hudebníků a skladatelů všech dob.

Slavná liverpoolská čtveřice Beatles se začala formovat v roce 1957, kdy se ve skupině The Quarrymen potkali John Lennon a McCartney. O rok později se k této dvojici přidal George Harrison a původními členy byli ještě baskytarista Stuart Sutcliffe a bubeník Pete Best. Pod názvem Beatles hráli od srpna 1960 a v srpnu 1962 poprvé vystoupili ve své nejslavnější sestavě. Za bicími již seděl Ringo Starr.

V Beatles McCartney obstarával kromě psaní písní baskytaru a zpěv, k nejslavnějším skladbám z jeho pera patří kromě již zmíněné Yesterday například Hey Jude, Back in the USSR, Can't Buy Me Love nebo Michelle. Beatles se sice za necelých deset let rozpadli, ale i za relativně krátkou existenci dosáhli snad všech myslitelných úspěchů. S lehkostí sobě vlastní dobývali dívčí srdce i žebříčky světových hitparád a svým stylem určovali trendy své doby. S více než miliardou prodaných desek jsou i desítky let po svém rozpadu komerčně nejúspěšnější kapelou všech dob.

Po rozpadu skupiny začali všichni členové kapely vystupovat sólově. "Bylo těžké rozhodnout se, co dělat po Beatles," řekl McCartney. Podle svých slov se utápěl v depresích, trpěl odloučením od dlouholetých přátel a začal pít. "Nejprve to bylo fajn, ale pak jsem zjistil, že si to neužívám. Nepracoval jsem. Nakonec jsem se vrátil na začátek a založil jsem (skupinu) Wings." Nápad založit si skupinu mu vnukla žena Linda.

Přestože se jeho sólová kariéra nemohla vyrovnat slávě Beatles, dokázal si McCartney postupně získat sympatie i respekt fanoušků a kritiků. Velmi pozitivní ohlas u posluchačů i kritiků sklidilo již jeho třetí album Wings Band on the Run (1973). Sám nebo se skupinou Wings vydal přes 20 alb, prodal přes 100 milionů desek. Mezi nejznámější patří Venus and Mars, Tug of War nebo Flaming Pie. V roce 2001 se McCartney stal prvním zpěvákem v popových dějinách, který vydělal více než miliardu dolarů.

Zatím poslední album z roku 2020 pod názvem McCartney III sestavil hudebník z načrtnutých nápadů, na něž narazil při uklízení ve skříních. Psaní písní za pandemie covidu-19 pro něj znamenalo jakési uklízení ve vlastních nápadech. Písně si slavný Brit psal a produkoval sám ve svém venkovském domě v anglickém hrabství Sussex. Aktuální téma epidemie se odrazilo také v některých textech písní.

Témata: Paul McCartney