Královna Alžběta v reálu i jako hologram: Británie završila oslavy jejího jubilea!

Kate Middleton a královna Alžběta II. 2

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

5. června 2022 21:41

Ve Velké Británii dnes vyvrcholily několik dní trvající oslavy výročí nástupu královny Alžběty II. na trůn. Panovnice se lidem ještě jednou ukázala, navzdory tomu, že ji nadále trápí zdravotní potíže.

Britská královna Alžběta II. se dnes u příležitosti oslav svých 70 let na trůnu objevila v londýnských ulicích jako hologram, který mával lidem ze zlatého kočáru obklopeného gardisty na koních. Na okýnko kočáru byly promítány historické královniny záběry, které budily zdání, že královna, i když o poznání mladší, je opravdu uvnitř, uvedl server Sky News. Alžběta II. poté nečekaně pozdravila své příznivce z balkonu Buckinghamského paláce.

Ve stejném 260 let starém kočáru jela Alžběta II. v roce 1953 na korunovaci. Na dnešní oslavy v ulicích ani na páteční a sobotní akce ale osobně 96letá královna, kterou v posledních měsících trápí pohybové potíže, nedorazila. Na balkoně se objevila v zeleném kostýmku a klobouku, společně s princem Charlesem, vévodkyní Camillou, princem Williamem a jeho manželkou Kate a jejich třemi dětmi Georgem, Charlottou a Louisem.

Tříkilometrový průvod vyrazil od Westminsterského paláce a prošel kolem oblouku Admirality či památníku královny Viktorie před Buckinghamským palácem. V průvodu bylo asi 10.000 lidí včetně 6000 performerů. Slavnost z královské lóže sledovali další členové královské rodiny. Vojenské části průvodu se účastnilo 1750 příslušníků armády, námořnictva, královského letectva a 200 koní.

Miliony lidí po celé Británii se také během tohoto posledního dne oslav královnina platinového výročí účastní dalších oslav v ulicích nebo pořádají pikniky a barbecue.

Témata: Královna Alžběta II. královská rodina (gbr)