Morgan Freeman a jeho cesta na vrchol? U diváků uspěl díky netradičnímu seriálu!

Morgan Freeman 5

Autor: ČTK, stars24.cz

5. června 2022 10:59

Detektivové honící se za maniaky, vězňové, řidič, ale také například americký a jihoafrický prezident - to jsou některé z filmových rolí afroamerického herce Morgana Freemana, který se narodil 1. června 1937. Oceňovaný umělec, který se věnuje i režii, je známý z filmů Vykoupení z věznice Shawshank, Řidič slečny Daisy nebo Sedm.

V roce v 2005 získal Oscara za vedlejší roli ve snímku Million Dollar Baby, na kontě má ještě čtyři další oscarové nominace. Jednu z pěti nominací proměnil i v případě Zlatých Glóbů, a to za Řidiče slečny Daisy v roce 1990.

Filmy si Morgan Freeman zamiloval už v dětství, kdy drobné na kino sháněl vracením lahví. V oblibě měl také létání a jistou dobu pracoval jako mechanik u letectva. Pak se ale rozhodl jít za svým snem, vystudoval herecké školy a v roce 1968 debutoval na Broadwayi v černošské verzi muzikálu Hello Dolly! Do širšího povědomí se ale dostal teprve v 70. letech díky vzdělávacímu televiznímu seriálu pro děti, které mají problémy se čtením - The Electric Company. Televizní a divadelní role provázely Freemana téměř až do jeho padesátin, než v roce 1980 dostal menší roli ve filmu z vězeňského prostředí Brubaker.

Poté ale musel Morgan Freeman čekat dlouhých sedm let, než v jeho kariéře nastal opravdový průlom. Rolí výbušného pasáka ve filmu Chytrák si vysloužil první nominaci na Oscara. Premiérovou prestižní cenu - Zlatý glóbus - a k tomu další oscarovou nominaci mu přinesla role v dramatu Řidič slečny Daisy (1989) režiséra Bruce Beresforda, zachycujícím soukromou válku mezi jižanskou dámou a jejím černým šoférem, která přerostla v hluboké přátelství. Ani třetí útok na pozlacenou sošku, na kterou si Freeman dělal zálusk po strhujícím výkonu v ceněném dramatu Vykoupení z věznice Shawshank (1994), ale ještě nevyšel.

Divákům se také velmi líbil v temném a apokalyptickém thrilleru Sedm (1995) režiséra Davida Finchera. Freeman se zhostil role inteligentního, ale už poněkud stárnoucího detektiva Sommerseta, který v tandemu s mladým kolegou - zelenáčem v podání Brada Pitta - pátrá po zvráceném vrahovi. "Morgan byl na mém seznamu herců, s nimiž jsem si vždycky přál hodně pracovat," uvedl režisér filmu Amistad (1997) Steven Spielberg. Oscarovou slávu si Freeman konečně naplno vychutnal v roce 2005, kdy získal sošku za nejlepší vedlejší roli ve snímku Clinta Eastwooda Million Dollar Baby. Ztělesnil v něm bývalého boxera.

Charismatický herec, který má od roku 2003 hvězdu na hollywoodském chodníku slávy, má dnes na kontě desítky filmových rolí. Objevil se třeba ve snímcích Robin Hood: Král zbojníků, Nesmiřitelní, Sestřička Betty, Povodeň, Sběratel polibků, Drtivý dopad, Než si pro nás přijde nebo Batman, v komediích Božský Bruce a Božský Evan si dokonce zahrál Boha. S úspěchem si vyzkoušel i režii (drama Bopha!) a produkci. V roce 2009 přišel do kin snímek Invictus: Neporažený, v němž Freeman ztělesnil jihoafrického prezidenta Nelsona Mandelu. Výkon mu přinesl další oscarovou nominaci.

Témata: Morgan Freeman