Strach o královnu Alžbětu: Na svých oslavách se prakticky neukázala!

Královna Alžběta II. 4

Autor: ČTK, stars24.cz

5. června 2022 10:14

Večerním koncertem v Buckinghamském paláci, kterým vyvrcholil třetí den čtyřdenních oslav, vzdali Britové hold britské královně Alžbětě II. za to, že sjednocovala národ a vytvářela historii. Ona sama ale na událost nedorazila, podobně jako na jiné akce.

"Vaše Veličenstvo, byla jste s námi v obtížných časech," uvedl třiasedmdesátiletý princ Charles. "Smějete se a pláčete s námi a především jste tu pro nás po celých těch 70 let. Slíbila jste, že budete sloužit celý život - stále to plníte. Proto jsme tady," dodal.

Samotná královna, kterou v posledních měsících trápí pohybové potíže, na koncert nedorazila. Na začátku koncertu byl nicméně odvysílán skeč, ve kterém panovnice vystupovala společně s fiktivní postavou medvídka Paddingtona.

Královna, která je velkou milovnicí koní, se oproti původnímu plánu nezúčastnila ani odpoledních dostihů v Epsom Downs jižně od Londýna a patrně je sledovala na hradě Windsor v televizi, jak předem oznámil Buckinghamský palác. Už v pátek se královna nedostavila na tradiční bohoslužbu díkuvzdání a na dnešních dostizích ji zastoupila dcera princezna Anne.

Ve čtvrtek večer nicméně Alžběta II. u svého sídla rozsvítila světlo, které po ozdobném řetězu na zemi doputovalo k slavnostnímu "Stromu stromů". Skulptura vytvořená z 350 menších stromů a rostlin je symbolem projektu Queen's Green Canopy (Královniny zelené klenby), v rámci něhož královna vyzvala Brity, aby k příležitosti jejího 70. výročí vlády sázeli stromy.

Alžběta II. je nejdéle vládnoucí britskou královnou a ve svých 96 letech i nejstarším vládnoucím panovníkem v současnosti na světě. Jako královna navštívila přes 100 zemí, zažila 14 premiérů, udělila "královský souhlas" s asi 4000 zákony a britským občanům rozeslala přes milion gratulací k dlouhověkosti nebo výročí svatby.

Panovnice od loňského podzimu, kdy strávila noc v nemocnici, zřídka opouští hrad Windsor u Londýna. V únoru prodělala onemocnění covid-19. Obavy pak vyvolává její neúčast na oslavách 70. výročí svého nástupu na trůn už jen proto, že Buckinghamský palác dříve uvedl, že to plánuje.

Palác odmítl uvést podrobnosti o Alžbětině onemocnění, ale jeden ze zdrojů Reuters v minulosti řekl, že souvisí s problémy, které měla v loňském roce.

Témata: Královna Alžběta II.