Harry a Meghan na oslavách královského jubilea: Opět se s královnou minuli!

Meghan Markle a princ Harry 5

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

4. června 2022 19:17

V londýnské katedrále svátého Pavla se v pátek konala bohoslužba u příležitosti jubilea královny Alžběty II., která usedla na trůn před 70 lety. Šestadevadesátiletou panovnici kvůli zdravotním obtížím na obřadu zastoupil její syn Charles. Dorazili ale princ Harry a vévodkyně Meghan, kteří se zatím na královských akcích s královnou míjejí.

"Setkáváme se dnes v této katedrále, abychom bohu nabídli naši chválu a díky za vládu Jejího Veličenstva," pronesl při kázání Stephen Cottrell, arcibiskup z Yorku. Cottrell zastoupil při bohoslužbě nejvýše postaveného duchovního anglikánské církve, arcibiskupa z Canterbury Justina Welbyho, který měl pozitivní test na koronavirus. Pro královnu je podle Cottrella křesťanská víra zásadní a je tím "co ji motivovalo a posilovalo v průběhu jejího života i vlády".

Kromě prince Charlese a jeho manželky Camilly byli na bohoslužbě přítomni také například princ William s manželkou Catherine a princ Harry s manželkou Meghan. Princ Andrew se obřadu neúčastnil kvůli pozitivnímu testu na koronavirus. Druhý nejstarší syn královny Alžběty čelil v posledních letech skandálu kolem zneužívání nezletilých dívek z okruhu zesnulého amerického multimilionáře Jeffreyho Epsteina.

Britský premiér Boris Johnson při obřadu předčítal z bible. Při příjezdu ke katedrále ho přihlížející dav přivítal směsicí jásotu i bučení. Ke královnině výročí premiér již dříve řekl, že "žádný monarcha nikdy nesloužil (Británii) tak dlouho a žádný ji nikdy nesloužil tak dobře" jako Alžběta II.

Témata: Princ Harry Meghan Markle