Tom Cruise hvězdou v Cannes. Přiletěl helikoptérou a vzlétly i stíhačky!

Tom Cruise v Cannes

Autor: ČTK

20. května 2022 12:29

Mezinárodní filmový festival v Cannes se letos vrací k tradiční podobě z dob před pandemií covidu-19. O nebývalé zážitky proto rozhodně není nouze, ten nejbizarnější si ale zřejmě připíše na konto hollywoodský herec Tom Cruise.

Mezi hvězdami na červeném koberci zazářil letos Tom Cruise, který uvedl snímek Top Gun: Maverick, dlouho očekávané pokračování kultovního filmu z roku 1986. A šlo opravdu o efektní podívanou.

Sám Cruise totiž přiletěl helikoptérou, a navíc přímo na hlavní třídu Croisette. Těsně před slavnostním uvedením filmu se pak přidali i francouzští piloti stíhaček. Přelet osmi letounů akrobatů Patrouille de France s kouřovými efekty v barvách francouzské vlajky diváky doslova uchvátil!

O Zlatou palmu, hlavní cenu festivalu, který potrvá do 28. května, bude soutěžit 21 filmů, z toho pět režírovaly ženy. Taková účast režisérek v hlavní sekci je v Cannes rekordní, loni byly čtyři a jedna z nich získala Zlatou palmu - se snímkem Titan (Titane) to byla Francouzka Julia Ducournauová. Ta se tak stala teprve druhou ženou s tímto oceněním v historii festivalu po Jane Campionové, která v roce 1993 bodoval se snímkem Piano.

V Cannes si na své ale přijdou i hudební fanoušci. V předpremiéře je uveden životopisný snímek Elvis australského režiséra Baze Luhrmanna. Promítá se i film o Davidu Bowiem nazvaný Moonage Daydream, v němž diváci mohou vidět dosud nezveřejněné záběry z osobního archivu zesnulého zpěváka, či dokument Trouble in Mind o rokenrolové legendě Jerrym Lee Lewisovi, který natočil režisér Ethan Coen.

Česká republika ani letos v hlavní soutěži zastoupena není. V sekci Cannes Classics bude uveden snímek Věry Chytilové Sedmikrásky v digitálně restaurované podobě. Loni byl v téže sekci promítnut zrestaurovaný film Vojtěcha Jasného Až přijde kocour, který v roce 1963 v Cannes získal zvláštní cenu poroty.

Témata: Filmový festival v Cannes Tom Cruise