Dwayne Johnson: Jak se stal zápasník wrestlingu hollywoodskou hvězdou?

Dwayne Johnson 2

Autor: ČTK

2. května 2022 19:34

Amerického herce Dwayne Johnsona proslavila řada rolí v akčních filmech, díky nimž i ovládl žebříček nejlépe vydělávajících herců. Bývalý zápasník wrestlingu, přezdívaný The Rock (Skála), který dnes slaví padesátiny, si získal své příznivce například rolemi ve filmech Rychle a zběsile, Král Škorpion či Kráčející skála.

Rodák z kalifornského městečka Hayward se na střední škole věnoval atletice a americkému fotbalu. Vážné zranění zad mu pokazilo vysněnou kariéru v lize amerického fotbalu NFL, a tak se začal věnovat wrestlingu, který dělali již jeho otec a dědeček. Při wrestlingu, ve kterém získal několik mistrovských titulů, uplatnil nejen urostlou postavu, ale i vrozené showmanství, díky kterému se stal miláčkem publika.

První herecké role mu nabídla televize (například dokument Gladiátoři 2000 z roku 1999), ve filmu se poprvé objevil v roce 2001. Získal i malou roli bojovníka Mathayuse alias Krále Škorpiona ve snímku Mumie se vrací, která diváky natolik zaujala, že posléze vznikl film Král Škorpion. Ten se stal diváckým hitem a potvrdil i Johnsonův komediální talent. Po další roli v akční komedii Vítejte v džungli se zařadil mezi největší akční hvězdy Hollywoodu. Velkou popularitu mu přinesla akční série Rychle a zběsile, ve které se objevuje od pátého dílu.

Johnson, který se věnuje i hudbě a produkci, je podruhé ženatý a mí tři děti. Patří k nejvíce vydělávajícím a nejpopulárnějším současným hercům, např. jeho účet na Instagramu patří k nejsledovanějším na světě. V roce 2020 ovládl žebříček nejlépe vydělávajících herců, jeho příjmy se za rok 2019 vyšplhaly na 87,5 milionu dolarů (téměř dvě miliardy Kč). Na jeho tehdejším úspěchu se podílel zejména honorář ve výši 23,5 milionu dolarů za hlavní roli v thrilleru Red Notice, který vznikl pro streamovací platformu Netflix.

Témata: Dwayne Johnson