Jack Nicholson prožil krušné dětství. Nevěděl, že nevyrůstá u rodičů!

Jack Nicholson

Autor: ČTK

24. dubna 2022 8:44

Ďábelským úsměvem, upřeným pohledem a zdviženým obočím fascinuje Jack Nicholson filmové diváky už šest desítek let. Živelný herec vytvořil několik legendárních postav stříbrného plátna, získal tři Oscary a rekordních 12 nominací, jakož i pověst jednoho z největších hollywoodských lamačů ženských srdcí.

Hvězda kultovních snímků Bezstarostná jízda, Přelet nad kukaččím hnízdem, Čínská čtvrť, Cena za něžnost či Lepší už to nebude oslavil v pátek pětaosmdesátiny. Též režisér, producent a spisovatel, který v češtině promlouval hlasy Aloise Švehlíka a Borise Rösnera, se na filmovém plátně naposledy ukázal před 12 lety.

Životní příběh Jacka Nicholsona by sám vydal na film. Narodil se 22. dubna 1937 v americkém státě New Jersey jako nemanželské dítě sedmnáctileté tanečnici June Nilsonové (pravým jménem June Frances Nicholsonová). Jméno jeho otce zůstalo dodnes neznámé a malý Jack tak vyrůstal u svých prarodičů, o kterých si až do sedmdesátých let 20. století myslel, že jde o jeho pravé rodiče.

Komediální talent uplatňoval už ve škole, kde se stal šaškem třídy a den co den ho za to učitelé trestali. První vážné zaměstnaní mladému Nicholsonovi nabídli William Hanna a Joseph Barbera, zakladatelé studia animovaných filmů MGM. Jack pro ně pracoval jako poslíček a brzy dostal nabídku stát se animátorem. Tu ale s díky odmítl, protože chtěl být hercem.

Kromě epizodních rolí psal scénáře a zkoušel režírovat, první film The Cry Baby Killer u diváků propadl, následovaly další nepříliš úspěšné. Ale pak přišel jeho svobodomyslný odborář a jižanský právník George Hanson pro vášní pro alkohol v Bezstarostné jízdě (1969) a první nominace na Oscara. Na festivalu v Cannes snímek v režii Denise Hoppera vyhrál cenu pro nejlepší debut. Následovaly snímky Malé životní etudy (1970) či Poslední eskorta (1973).

Za legendární horor Stanleyho Kubricka podle románu Stephena Kinga Osvícení (1980) Nicholson oscarovou nominaci nezískal, ale o čtyři roky později už trofej vyhrál za roli za bonvivánského astronauta v melodramatu Cena za něžnost (1983). Třetího Oscara má za romantickou komedii Lepší už to nebude (1997), kde ztvárnil roli těžkého obsedanta Melvina Udalla, který se každé kostky mýdla dotkne jen jednou a pak ji vyhodí, protože je kontaminovaná jeho vlastním dotykem. Celkem má na kontě přes 50 vesměs dobrých snímků a také sedm Zlatých glóbů.

Nicholson exceloval i v dramatu Pošťák zvoní vždy dvakrát, v parafrázi na horory o vlkodlacích s názvem Vlk, a v roli svůdníka - ďábla v bizarní strašidelné komedii Čarodějky z Eastwicku. Charismatickým stárnoucím seladonem byl i v půvabné komedii s Diane Keatonovou pod názvem Lepší pozdě nežli později z roku 2003. Naposledy se na plátně objevil ve snímku I’m still here v roce 2010. Dnes žije ve své vile v Beverly Hills, donedávna jezdil na basebalové či basketbalové zápasy a také maloval. Když za ním v roce 2019 přišli s tím, že se bude točit pokračování Kubrickova legendárního Osvícení s názvem Doktor Spánek (oba filmy vznikly na motivy stejnojmenných knih od Stephena Kinga), ke spolupráci ho nepřiměli.

Témata: Jack Nicholson