Zemřel Jacques Perrin (†80), francouzský herec a producent oscarových filmů

Jacques Perrin na festivalu v Cannes. (autor: Georges Biard)

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz, ČTK

22. dubna 2022 9:57

Ve věku 80 let zemřel francouzský herec, režisér a producent Jacques Perrin, kterého proslavily snímky z 60. let či 80. let i dokumentární filmy. Později proslul také jako producent, mimo jiné oscarových snímků Z a Černobílý prapor. S odvoláním na umělcovu rodinu o tom informovala agentura AFP.

"Rodina s nesmírným zármutkem informuje o ztrátě filmaře Jacquese Perrina, který ve čtvrtek 21. dubna zemřel v Paříži. Odešel poklidně ve věku 80 let," uvedla rodina v prohlášení.

Perrin se narodil 13. června 1941. Za svou dlouhou kariéru hrál ve více než 70 filmech, poprvé před kamerou stanul už v roce 1946 ve filmu Brány noci. Nejvíce proslul snímky Poloviční muž, Slečinky z Rochefortu, Černý talár pro vraha, Slovo policajta či Bio ráj. Kromě filmování se věnoval i divadlu, zaujal počátkem 60. let, kdy si zahrál po boku Claudie Cardinalové či Marcella Mastroianniho.

Z další Perrinovy práce vynikly dokumenty s přírodopisnou tematikou Mikrokosmos (1996) a Ptačí svět (2001) - za první z nich získal jako producent Césara, druhý byl pak v kategorii dokumentů nominován i na Oscara.

Jeho poslední filmová role ve francouzském thrilleru Goliath z letošního března odrážela jeho lítý boj za životní prostředí, píše AFP. V dramatu okolo pesticidů a jejich dopadů na člověka se Perrin spojí s lobbistou v podání Pierra Nineye.

Za přínos francouzské kinematografii si Perrin vysloužil řád Za zásluhy a řád Čestné legie. Zůstali po něm tři synové, z nichž dva se rovněž věnují herectví.

Témata: Jacques Perrin úmrtí