Královna Alžběta slaví 96. narozeniny: Osudový moment v 10 letech jí změnil život!

Královna Alžběta II. 4

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

21. dubna 2022 14:35

Britská královna Alžběta II. dnes slaví 96. narozeniny. Rodina se při té příležitosti rozhodla připomenout, že nebyla původně předurčena k tomu, aby usedla na trůn. Všechno se změnilo ještě během jejího dětství.

Královská rodina na oficiálním instagramovém profilu sdílela fotografii, na které je současná britská panovnice zachycena v pouhých dvou letech. Tehdy nikdo nepředpokládal, že se někdy stane nejdéle vládnoucím monarchou na světě.

"Její život se změnil v roce 1936, když její strýc, král Eduard VIII. abdikoval, její otec se stal králem Jiřím VI. a mladá princezna se stala následníkem trůnu," připomněli správci účtu monarchie na sociální síti. Alžbětě tehdy bylo pouhých deset let.

Na trůn pak nastoupila po smrti svého otce v únoru 1952, v následujícím roce pak proběhla i oficiální korunovace. Narozeniny tak letos slaví na trůnu už po jednasedmdesáté.

Královnino jubileum se ovšem slaví hned dvakrát každý rok. Druhou příležitostí je oficiální ceremonie zvaná Trooping the Colour, která se koná v červnu. 

Témata: Královna Alžběta II.