Zemřel herec Michel Bouquet (†96)! Proslavil se například v Bídnících

Michel Bouquet

Autor: ČTK

13. dubna 2022 20:32

Ve věku 96 let zemřel francouzský filmový a divadelní herec Michel Bouquet, známý například z filmu Bídníci. O úmrtí držitele dvou filmových Césarů informovala agentura AFP s odvoláním na hercova mluvčího.

"Michel Bouquet zemřel (ve středu) dopoledne v jedné z pařížských nemocnic," uvedl v prohlášení mluvčí. Bouquet po 75 letech ukončil svou hereckou kariéru v roce 2019.

Velikán francouzského divadla se proslavil mimo jiné tím, že si nejméně 800krát zahrál ve hře Eugèna Ionesca Král umírá. Oblíbený byl také v Molièrově Lakomci. Přestože divadelním prknům dával přednost, diváci ho mohou znát i z filmového plátna.

Za svůj výkon ve filmu Comment j'ai tué mon père (Jak jsem zabil svého otce) si v roce 2002 odnesl francouzskou filmovou cenu César. Nejlepší mužský herecký výkon v hlavní roli podal podle filmové akademie opět ve snímku Le Promeneur du Champ-de-Mars (Muž procházející se po Martově poli), za který dostal Césara v roce 2006. Film pojednává o stáří bývalého francouzského prezidenta Françoise Mitterranda.

Oceňovaný byl také Bouquetův výkon v roli policejního inspektora Javerta, který ve filmu Bídníci z roku 1982 od Roberta Hosseina pronásleduje hlavního hrdinu Jeana Valjeana.

Témata: Michel Bouquet