Miro Žbirka (†69): Pro fanoušky se chystá opravdový skvost!

Miro Žbirka (foto: Lukáš Běhounek) 3

Autor: ČTK

10. dubna 2022 21:25

Na konci března vyšla v reedici čtyři starší alba Miroslava Žbirky, která loni zesnulý slovenský zpěvák a skladatel nahrál v letech 1980 až 1990. Jedná se o CD Nemoderný chalan, Chlapec z ulice, Zlomky poznania a K.O. Zanedlouho vyjde také nové Žbirkovo album Posledné veci a na podzim pak skutečný sběratelský klenot, vinylový box se všemi sedmi alby, která vydal Žbirka pro vydavatelství Opus.

Zpěvák a skladatel Žbirka zemřel loni 10. listopadu ve věku 69 let. Vydání exkluzivního boxu se sedmi vinylovými deskami je naplánováno na říjen k nedožitým sedmdesátinám Miroslava Žbirky.

Na přelomu dubna a května by mělo vyjít nové Žbirkovo album Posledné veci nazvané podle básně Daniela Heviera. Prvním singlem z něj se v únoru stala píseň Nejsi sám, duet zesnulého Žbirky s jeho synem Davidem.

Československý duet otce se synem zpracoval do videoklipu režisér Šimon Šafránek, který režíroval i oceňovaný dokument Meky. Žbirka na novém albu začal pracovat už během prvního koronavirového lockdownu od března do června 2020. Některé z textů napsal sám a zpracoval i doteď nezhudebněné básně Joža Urbana, Václava Hrabě, či Daniela Heviera.

Žbirku připomenou vzpomínkové koncerty 23. září v londýnské 229 Venue, 17. října v NTC Aréně v Bratislavě a 21. října v pražském O2 Universu. Žbirkovy skladby na nich zahrají a zazpívají hvězdy současné české a slovenské hudební scény. Koncerty se budou konat u příležitosti letošních Žbirkových nedožitých 70. narozenin, které připadají na 21. října.

Témata: Miro Žbirka