Bruce Willis: Znáte jeho celé jméno a víte, jak nastartoval kariéru?

Bruce Willis 4

Autor: ČTK

5. dubna 2022 19:43

Hvězdnou kariéru Bruce Willise v polovině 80. let minulého století odstartovala role v komediálně pojatém detektivním seriálu, největší slávu mu ale přinesli různí akční hrdinové. Sedmašedesátiletý herec přesto ukončil svou hereckou kariéru, trpí totiž nemocí, která ovlivňuje jeho schopnost mluvit.

Herec, dnes už s dohladka vyholenou hlavou, se narodil jako Walter Bruce Willis v německém Idar-Obersteinu americkému vojákovi a německé matce. Když mu byly dva roky, rodina se přestěhovala do New Jersey. Po rozvodu rodičů odešel Bruce v 16 letech z domova a živil se jako barman, dělník, obsluha u benzinové pumpy, zkoušel to ale ta jako soukromý detektiv. Zlom v jeho životě nastal, když ho přátelé přemluvili, aby to aspoň zkusil s herectvím.

V Hollywoodu 80. let proslul Bruce Willis také svým poměrně divokým životním stylem a milostnými eskapádami. Z jednoho takového románku se nakonec po tříměsíční známosti vyklubala svatba s herečkou Demi Mooreovou. Jejich vztah vydržel 13 let a skončil v roce 2000 rozvodem. Oba bývalí manželé se však i nadále stýkají a společně vychovali tři dcery. V březnu 2009 se Willis znovu oženil - jeho vyvolenou je o 22 let mladší modelka Emma Hemingová, se kterou má další dvě dcery.

Z jeho filmografie se vymyká zejména psychiatr Malcolm Crowe z mysteriózního dramatu Šestý smysl, který v roce 1999 natočil režisér M. Night Shyamalan. Role dětského psychiatra sice zpočátku vzbuzovala spíše ironické poznámky filmových publicistů na adresu Willisových hereckých schopností, výsledek však překonal všechna očekávání. Na první pohled nenápadný duchařský thriller se zařadil mezi hity filmové sezony a dodnes mu patří primát Willisova komerčně nejúspěšnějšího snímku.

Willis se objevil také v dalších kritikou příznivě přijatých filmech, podobný part jako v Šestém smyslu už ale nedostal. Režiséři - ať už Quentin Tarantino v Pulp Fiction (1994), Terry Gilliam ve sci-fi 12 opic (1995), Luc Besson v Pátém elementu (1997) nebo Robert Rodriguez a Frank Miller v Sin City (2005) - ho ale obsazovali hlavně do známého typu drsňáka. Ať už boxera, vězně vyslaného do minulosti zastavit epidemii, taxikáře z budoucnosti nebo cynického detektiva z komiksu.

Úspěch první Smrtonosné pasti, kde si hlavního padoucha Hanse Grubera neodolatelným způsobem zahrál Alan Rickman, přinesl zákonitě pokračování. První z nich už v roce 1990, druhé pak o pět let později, a Willis se díky nim pevně usadil na hereckém výsluní Hollywoodu. Nezůstal přitom jen v těsné škatulce čistě akčního hrdiny, byť někdy - třeba v případě filmu Hudson Hawk (1991) - šlápl trochu vedle. V jeho filmografii je tak dnes k nalezení celá řada komických rolí.

Témata: Bruce Willis