Zemřel Patrick Demarchelier (†78)! Fotil Nicole Kidman i Naomi Campbell

Patrick Demarchelier

Autor: ČTK

1. dubna 2022 21:32

V 78 letech zemřel slavný fotograf Patrick Demarchelier, jedna z nejvýznačnějších postav světové módy, který proslul svou spoluprací mimo jiné s modelkami Naomi Campbellovou, Kate Mossovou, herečkou Nicole Kidmanovou a zejména s britskou princeznou Dianou. Oznámení o fotografově úmrtí se objevilo na jeho ověřeném instagramovém profilu, podle nějž skonal ve čtvrtek.

"S velkým smutkem oznamujeme, že 31. března 2022 odešel Patrick Demarchelier ve věku 78 let. Zanechává po sobě svou manželku Miu, tři syny Gustafa, Arthura, Victora a tři vnoučata," zní celé prohlášení na instagramu.

Demarchelier byl jedním z nejvýznačnějších světových módních fotografů, jeho kariéra byla dlouho spojována zejména se dvěma americkými časopisy: Harper's Bazaar a americkým vydáním Vogue. Později dostával zakázky pro největší světové módní značky jako Dior, Chanel, Yves Saint Laurent nebo Armani.

Před jeho fotoaparátem stanuly nejen největší hvězdy světa módy 90. let minulého století, kromě Campbellové také například Cindy Crawfordová, ale rovněž popové zpěvačky Madonna, Beyoncé či Jennifer Lopezová. V roce 2005 nafotil kultovní kalendář Pirelli.

Demarchelier nicméně proslul zejména jako dvorní fotograf britské princezny Diany, a stal se tak prvním oficiálním fotografem britské královské rodiny, který pocházel z cizí země.

Jeho jméno také několikrát zaznělo ve filmu Ďábel nosí Pradu, v němž Meryl Streepová ztvárnila roli inspirovanou šéfredaktorkou amerického vydání časopisu Vogue Annou Wintourovou.

Svět módy se nicméně od Demarcheliera do určité míry odvrátil v roce 2018, kdy jej v rámci celosvětového hnutí MeToo obvinilo několik žen ze sexuálního obtěžování. Aféra vypukla po článku listu The Boston Globe, který citoval svědectví sedmi žen včetně jeho bývalé asistentky, podle nichž fotograf zneužíval svého významného postavení.

Demarchelier obvinění vždy popíral, skupina Condé Nast, která je většinovým vlastníkem časopisů Vogue či Glamour, s ním však rozvázala spolupráci.

Hold fotografově práci po jeho úmrtí již vzdala například modelka Crawfordová, i její kolegyně Bella Hadidová nebo Hailey Bieberová. "Budu si vždycky vážit jeho talentu, laskavosti a naší dlouhé společné historie," napsala návrhářka Vera Wangová.

Témata: Patrick Demarchelier