Madeleine Albright (†84): Jak se "české" dítě dostalo mezi americkou politickou elitu?

Madeleine Albrightová

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

24. března 2022 8:38

Nejen americkou, ale i světovou a především českou politickou scénou otřásla ve středu zpráva o úmrtí Madeleine Albrightové. Víte, proč se právě u nás americká exministryně zahraničí těšila takové pozornosti?

Je totiž pražskou rodačkou, narodila se v květnu 1937 jako Marie Jana Körbelová do židovské rodiny československého diplomata. Její pradědeček měl ve východočeském Letohradě továrnu na zápalky, dědeček z matčiny strany zase vedl potravinářský velkoobchod. 

Nebyly jí ani dva roky, když Čechy a Moravu začali okupovat nacisté. Rodina se proto odebrala do exilu ve Velké Británii, nejprve v Londýně zažila německé bombardování, později se přestěhovala do městečka Walton-on-Thames.

Po konci druhé světové války se ještě všichni vrátili do Československa, v jedenácti letech ho ale Madeleine opouští nadobro. V zemi totiž v únoru 1948 dochází ke komunistickému převratu. 

Tentokrát se všichni odeberou do Spojených států amerických, kde se Albrightová necelých padesát let po svém příchodu stala v roce 1997 na čtyři roky ministryní zahraničí. 

Témata: Madeleine Albrightová