Zemřel William Hurt (†71), oscarový herec natáčel i v Česku

William Hurt

Autor: stars24.cz, ČTK

14. března 2022 3:32

Ve věku 71 let dnes zemřel americký herec William Hurt. S odvoláním na umělcovu rodinu a přátele o tom informovaly hollywoodský web Deadline a časopis Variety. Hurt v roce 1986 získal prestižní cenu Oscar za výkon v adaptaci románu Manuela Puiga Polibek pavoučí ženy.

"Rodina Hurtových truchlí nad úmrtím Williama Hurta, milovaného otce a oscarového herce," uvedl podle Deadline v prohlášení hercův syn Will. "Zemřel pokojně, z přirozených příčin, obklopen rodinou," dodal.

V roce 2018 herec sdělil, že mu lékaři diagnostikovali rakovinu prostaty, která se rozšířila do kostí, poznamenala agentura Reuters.

William Hurt, který by 20. března oslavil 72. narozeniny, debutoval na stříbrném plátně v 80. letech. V roce 1986 získal Oscara za výkon ve filmu Polibek pavoučí ženy. Za roli homosexuála v jihoamerickém vězení byl oceněn i na Mezinárodním filmovém festivalu v Cannes.

Nominaci na Oscara získal ještě třikrát, a to za roli učitele neslyšících ve filmu Bohem zapomenuté děti (1986), za roli ambiciózního televizního hlasatele ve snímku Vysíláme zprávy (1987) a v roce 2005 za vedlejší úlohu ve filmu Dějiny násilí režiséra Davida Cronenberga.

Hurt v roce 2000 natáčel v Česku sci-fi seriál Duna a zúčastnil se slavnostního večera udílení Českých lvů, kde předal jednu z cen.

Témata: William Hurt