John Bon Jovi: Víte, jak se skutečně jmenuje a čím se v minulosti živil?

John Bon Jovi 2

Autor: ČTK, stars24.cz

13. března 2022 20:47

Americký zpěvák a herec Jon Bon Jovi je jedním ze světově nejprodávanějších hudebních umělců. A to především díky albům skupiny Bon Jovi, u jejíhož zrodu stál, ale také i díky sólovým projektům. Podívejte se na několik zajímavostí o slavném zpěvákovi.

Jon Bon Jovi, rodným jménem John Francis Bongiovi, se narodil v rodině italského přistěhovalce, který se živil jako holič, a americké číšnice. Již na střední škole hrával po rockových barech a s pomocí bratrance Tonyho, který vlastnil v New Yorku nahrávací studio, natočil skladbu Runaway. Bylo mu dvacet let a píseň sklidila nečekaný úspěch. Překvapený Jon si tak v roce 1983 založil svoji stálou kapelu a její úspěch opět lídra skupiny překvapil.

Platinová alba (například Slippery When Wet, New Jersey), zástupy fanoušků a především fanynek po celém světě a astronomické výdělky - to vše si členové Bon Jovi mohli v následujících letech vychutnávat plnými doušky. Zpětně si přitom lídr kapely nedělá přehnané iluze o příčinách tehdejší popularity: "Měli jsme tři singly na prvním místě hitparády, fanynky ale mluvily jen o jednom - Ty máš krásné vlasy! Svlékneš si kvůli mně tričko? Máš tetování?"

V roce 1988 se skupina odmlčela a její protagonisté se věnovali sólovým projektům. Obdobných oddechových přestávek si Bon Jovi dopřáli několik, vždy se však dokázali vrátit se stejnou energií úspěchem na komerční výsluní rockové hudby.

Během téměř čtyřicetileté existence skupina prodala přes 130 milionů kusů desek, jenom alba Slippery When Wet se prodalo 28 milionů kusů.

Kromě muziky se Jon příležitostně věnuje i herectví - objevil se například v romantické komedii Šťastný Nový rok, hrál i v dramatu o ponorce U-571 nebo v populární televizní sérii Ally McBealová. Kromě světa showbyznysu se výrazně angažuje i v humanitární sféře. Byl jmenován do rady Bílého domu prezidenta Baracka Obamy pro řešení společenských problémů a jeho nadace Soul Foundation například přispívá na bezdomovce.

Témata: Jovi John Bon