Johnny Depp převzal velmi netradiční ocenění!

Johnny Depp 3

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

16. února 2022 19:12

Srbský prezident Aleksandar Vučić předal v úterý hollywoodskému herci Johnnymu Deppovi zlatou medaili za "mimořádné zásluhy ve veřejné a kulturní činnosti" a za propagaci Srbska ve světě.

Vučić ocenil Deppa v Bělehradě na ceremoniálu u příležitosti Dne státnosti, na němž také vyznamenal politické zástupce Srbů nebo bývalé bojovníky ve válce v Kosovu.

Depp se v uplynulých letech zapojil do několika projektů spojených se Srbskem. V Bělehradě se natáčely scény k filmu Minamata, v němž ztvárnil hlavní roli. Herec namluvil také hlavní postavu v animovaném seriálu srbské produkce Puffins. Deppovi se dostalo vřelého přijetí v Bělehradě už v roce 2010, kdy zavítal na filmový festival Küstendorf a setkal se s tehdejším prezidentem Borisem Tadičem.

Nejvyšší ocenění, Řád Srbské republiky, dostala v úterý prezidentka bosenské Republiky srbské Željka Cvijanovičová. Mezi vyznamenanými byl také srbský politik z Černé Hory Milan Knežević. Srbský prezident mimo jiné rovněž udělil posmrtné vyznamenání policistovi, který vedl speciální policejní jednotky během války v Kosovu a v roce 1998 se účastnil operace na záchranu Srbů ve městě Orahovac.

Okolo Deppa, hvězdy filmu Piráti z Karibiku nebo Hledání Země Nezemě, se objevila v minulých letech kontroverze kvůli obvinění, že se dopouštěl násilí na své manželce Amber Heardové. Organizace bojující za práva žen například kritizovaly rozhodnutí poroty španělského festivalu v San Sebastiánu udělit herci čestné ocenění za celoživotní úspěchy. Ředitel festivalu udělení ceny hájil s tím, že Depp nebyl kvůli násilí na ženách odsouzen ani trestně stíhán.

Témata: Johnny Depp