Princ Andrew připustil vinu? Dohodl se, že bude platit!

Princ Andrew, vévoda z Yorku, autor: Roosewelt Pinheiro/ABr

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz, ČTK

15. února 2022 19:00

Britský princ Andrew se dohodl na finančním vyrovnání s Američankou Virginií Giuffreovou, která ho obvinila ze sexuálního napadení z roku 2001 a chtěla se s ním soudit v New Yorku. Oznámili to dnes podle agentury AFP v soudním dokumentu advokáti žalující ženy.

Osmatřicetiletá Giuffreová loni v srpnu obvinila prince, že ji fyzicky a sexuálně napadl, když ji jako nezletilou nabízel k sexu finančník Jeffrey Epstein. Andrew tvrzení Giuffreové, že se na ní "dopustil sexuálního útoku a ublížení na zdraví", odmítal.

Právníci 61letého druhorozeného syna britské královny Alžběty II. v lednu požádali americký soud, aby v občanskoprávním sporu rozhodovala porota. Dnes přišlo oznámení o mimosoudní dohodě.

V soudním oznámení právníci Giuffreové i Andrewa sdělili, že dohoda zahrnuje blíže nespecifikovanou sumu, kterou Andrew chce věnovat charitativní organizaci Giuffreové na podporu obětí sexuálního násilí.

"Princ Andrew nikdy nechtěl pošpinit osobnost paní Giuffreové a připouští, že trpěla jak coby uznaná oběť zneužívání i jako důsledek nespravedlivých veřejných útoků," stojí v soudním dokumentu.

Případ je součástí sexuálního skandálu kolem Epsteina, s nímž se Andrew přátelil podobně jako další osobnosti včetně amerických exprezidentů Donalda Trumpa a Billa Clintona. Epstein, který byl podezírán ze sexuálního vykořisťování desítek mladých dívek, spáchal v roce 2019 sebevraždu v newyorském vězení, kde čekal na soudní proces.

"Je známo, že Jeffrey Epstein po mnoho let nabízel k sexu nespočet mladých dívek. Princ Andrew lituje svého vztahu s Epsteinem a chválí statečnost paní Giuffreové a dalších obětí, které se postavily za práva svá i ostatních," stojí dále ve sdělení. "Slibuje (Andrew), že bude prokazovat svou lítost za spojení s Epsteinem podporou boje proti zlu obchodování s bílým masem a podporou jeho obětí," cituje z textu agentura AP.

Epstein uzavřel s Giuffreovou jednu dohodu už v roce 2009. Za to, že stáhla podobnou žalobu na něj, jí finančník zaplatil 500.000 dolarů (téměř 11 milionů korun).

Andrewovy vazby na Epsteina podkopaly jeho pověst u veřejnosti a postavení v britské královské rodině. Andrew musel kvůli případu vrátit vojenské tituly a královské záštity panovnici Alžbětě II. Princ již také nemůže používat titul "Jeho královská Výsost" a jeho role mají připadnout dalším členům královské rodiny.

Témata: princ Andrew (syn královny Alžběty) královská rodina (gbr)