"Nemůžeme mlčet!" Rusko se ocitlo pod palbou slavných osobností!

Wolfgang Schäuble, německý politik za Křesťanskodemokratickou unii, od 28. října 2009 současný spolkový ministr financí v druhé vládě Angely Merkelové.

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

4. února 2022 21:57

Na 350 osobností ze světa kultury a společenského života ve společném prohlášení odsoudilo chování Ruska v konfliktu kolem Ukrajiny. Prohlášení, které bylo dnes podle agentury DPA zveřejněno na Literárním festivalu v Berlíně, podepsali například nositelé Nobelovy ceny za literaturu Herta Müllerová a Wole Soyinka, jejich britský kolega Ian McEwan, čínský výtvarník Aj Wej-wej, německý písničkář a bývalý disident Wolf Biermann nebo bývalý předseda německého Spolkového sněmu Wolfgang Schäuble.

"Nelze přejít mlčením, že více než 80 let po mnichovské dohodě je v Evropě opět nepokrytě vyhrožováno vpádem na cizí, suverénní území," píšou signatáři textu. Poukázali tak na události před 2. světovou válkou, kdy bylo za přispění evropských mocností rozbito Československo podstoupením příhraničních oblastí nacistickému Německu.

"Hegemonní snahy (ruského) prezidenta (Vladimira) Putina centrálně útočí na demokratickou svobodu, kterou ve východní Evropě mnohé státy získaly po roce 1989," stojí v prohlášení osobností. Putin podle něj konstruuje údajné ohrožení Ruska ze strany NATO, ale opak je pravdou. "Obklíčení Ukrajiny ruskými jednotkami je útokem na mír v celé Evropě," píšou osobnosti.

Text vyzývá politicky odpovědné, aby se "Putinově agresi odhodlaně postavili". Dialog s Ruskem autoři prohlášení podporují, zároveň ale požadují "okamžité a bezpodmínečné stažení ruských jednotek od ukrajinských hranic".

Témata: Wolfgang Schäuble Rusko