Neil Young není jediný, kdo mizí ze Spotify! Kvůli dezinformacím o covidu mizí i Mitchellová!

Joni Mitchellová

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

29. ledna 2022 21:05

Kanadská písničkářka a kytaristka Joni Mitchellová chce, aby největší hudební streamovací platforma Spotify z nabídky stáhla veškerou její hudbu. Reagovala tak podobně jako folkrockový písničkář Neil Young na dezinformace o covidu-19, které se podle nich na platformě šíří.

Legendární hudebník začátkem týdne vyjádřil nespokojenost s tím, že Spotify dává výsadní prostor autorovi podcastů Joeovi Roganovi, který podle Younga šíří nebezpečné dezinformace o vakcínách proti covidu-19. Young kvůli tomu požádal o stažení svých skladeb z platformy s tím, že na ní nechce být spolu s Roganem. Spotify mu vyhověla a jeho hudbu přestala nabízet.

Teď stejnou žádost vyjádřila Mitchellová. "Nezodpovědní lidé šíří lži, které stojí lidské životy," uvedla na svém webu. Podcastera Rogana výslovně nejmenovala. Vyjádřila ale solidaritu Youngovi a globální vědecké a zdravotnické komunitě.

BBC připomíná, že šestasedmdesátiletý Young a osmasedmdesátiletá Mitchellová jsou dlouholetými přáteli, které spojuje i to, že oba museli překonat dětskou obrnu v době, kdy proti ní ještě neexistovalo očkování.

Roganův podcast nazvaný The Joe Rogan Experience je nejpopulárnější podcast na Spotify. Každý měsíc si ho stáhne na 200 milionů lidí. Čtyřiapadesátiletý Američan v něm v uvolněné atmosféře vede několikahodinové rozhovory s širokou škálou osobností, od podnikatelů a vědců po herce a sportovce.

V poslední době začal Rogan vystupovat negativně proti covidovým vakcínám, loni v dubnu například řekl, že mladí a zdraví lidé by se neměli nechat očkovat. V pořadu rovněž propagoval přípravek pro zvířata proti parazitům ivermektin při léčbě covidu-19, navzdory negativním stanoviskům regulačních úřadů USA, EU i Světové zdravotnické organizace (WHO).

Témata: Joni Mitchellová Neil Young